Русия официално спря Facebook и Instagram

0
Изпратено е искане до администрацията на "Уикипедия" да премахне съдържание, свързано с описанието на ситуацията на територията на Украйна
Изпратено е искане до администрацията на "Уикипедия" да премахне съдържание, свързано с описанието на ситуацията на територията на Украйна

Изпратено е искане до администрацията на "Уикипедия" да премахне съдържание, свързано с описанието на ситуацията на територията на Украйна

Руската федерална служба за надзор в сферата на съобщенията, информационните технологии и масовите комуникации "Роскомнадзор" официално изключи достъпа в страната до платформата Meta Platforms Inc., съобщи "Интерфакс", цитиран от News.bg.

Също така стана ясно, че е изпратено искане до администрацията на "Уикипедия" да премахне съдържание, свързано с описанието на ситуацията на територията на Украйна.

Според мотивите за искането, "говорим за използване на фалшиво съдържание от платформата с цел дезинформиране на руски потребители".

Припомняме, че решението беше обявено на 21 март. Руски съд забрани Facebook и Instagram в страната, след като определи Meta за "екстремистка" организация.

Русия вече забрани Facebook, докато Instagram беше блокиран, след като Меtа каза, че ще позволи на потребителите на социалните медии в Украйна да публикуват съобщения, призоваващи за насилие срещу руския президент Владимир Путин и войските, изпратени от Москва в Украйна на 24 февруари.

Ходът е част от мащабните усилия на Русия да наложи строг контрол върху достъпа на гражданите си до информация за конфликта в Украйна.

След като на 24 февруари президентът Владимир Путин изпрати войски в Украйна, властите в Русия блокираха достъпа до Facebook и Instagram, а също и до Twitter.

На 10 март Meta обяви, че платформите ще разрешават изявления като "смърт на руските нашественици", но не и достоверни заплахи срещу цивилни граждани.

По-късно обаче президентът по глобалните въпроси на Meta Ник Клег уточни, че по-свободните правила ще се прилагат само за хора, които публикуват от територията на Украйна.

В съда представител на Meta заяви, че "след обществения дебат" компанията вече е променила политиката си и смята, че "русофобията и призивите за насилие срещу руски граждани са неприемливи".

Следственият комитет за разследване на тежки престъпления на Русия съобщи, че започва проверка "поради незаконни призиви за убийство на руски граждани от страна на служители на американската компания Meta".

Прокуратурата настоя интернет гигантът да бъде обявен за "екстремистки".

Meta има милиарди потребители в световен мащаб в своите приложения. Facebook и Instagram са широко използвани в Русия, като последното приложение е най-популярната социална медийна платформа сред младите руснаци.

За редица малки руски предприятия Instagram беше ключова платформа за реклама, обработка на продажби и комуникация с клиенти.

Twitter и Facebook са недостъпни в Русия от началото на март, а Instagram беше блокиран в страната преди седмица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари