Модераторът на “Телус”: Нямаме връзки с руските управници

0
Представители на компанията долетяха от Канада за изслушване в парламента, но депутатите се разпуснаха след първите два въпроса
Представители на компанията долетяха от Канада за изслушване в парламента, но депутатите се разпуснаха след първите два въпроса Снимка: 24 ЧАСА

Представители на компанията долетяха от Канада за изслушване в парламента, но депутатите се разпуснаха след първите два въпроса

"Хората ни бяха подложени на заплахи и тормоз. Спрете тормоза над служителите ни". Този призив отправиха пред парламентарната комисия по електронно управление представителите на канадската фирма “Телус”, която модерира съдържанието на фейсбук на български език. Специално за изслушването в парламента от Канада пристигнаха Мерилин Тифинг и Мишел Белек. Заседанието на комисията обаче се провали, без от “Телус” да успеят да отговорят на повече от два въпроса. Комисията бе свикана в почивка на проточилото се пленарно заседание в четвъртък и се наложи да прекъсне работа след възобновяването му.

Повод за изслушването станаха спорни практики при модерацията на постове във фейсбук, съобщава 24 ЧАСА. Според част от българските неправителствени организации и партии като ДБ и “Продължаваме промяната” модераторите, които са служители на “Телус”, трият антируски постове и подкрепят агресията на Владимир Путин в Украйна.

От сайта “Бърд”, който се обявява като медия за разследваща журналистика, пък публикуваха лицата на служители на “Телус” с призиви да бъдат тормозени, ако откажат да дават вътрешна информация от компанията. "Вече разполагаме с координатите на десетки служители и сме пред моралната дилема да ги публикуваме, за да се окъпят в народната любов и да усетят какво е да блокираш достъпа на общественици и журналисти, които са против човеконенавистния путински режим, като в същото време отказваш да блокираш руските мурзилки, тровещи пространството с кремълски опорки. И това е само началото, дечица от “Телус”. Помислете добре. Заплатката или репутацията? Единственият ви шанс за снизхождение е да станете информатори. Някои вече постъпиха разумно", гласяха заплахите на “Бърд”. Впоследствие пред офисите на фирмата в България бяха организирани протести заради блокирането на определени потребители.

“Правилата за модерация се определят от платформата, а не от “Телус, разясни все пак Тифинг пред депутатите, преди те да се изпокарат могат ли да продължат заседанието си, или не и в крайна сметка да се разпуснат. Обещаха обаче да пратят на канадците писмено въпроси и да чакат техните писмени отговори.

Тифинг опроверга и спекулациите за близост между компанията и режима на Владимир Путин

"Нямаме и никога не сме имали каквито и да било връзки с правителството на Русия. Вместо това “Телус” бе от първите компании, които започнаха да помагат на украинските бежанци, а до момента като дарения сме предоставили на Украйна над 3 млн. канадски долара", заяви още представителката на компанията.

До депутатите бе изпратено и становище на “Мета” - компанията на Марк Зукърбърг, която е собственик на фейсбук и инстаграм. То бе изчетено от шефката на комисията Калина Константинова, но представител на “Мета” не сметна за нужно да отговаря пред българските депутати.

Телус” е един от многото доставчици на услугата по модериране, наети от “Мета”. Одитите, правени на дейността на “Телус”, покриват високото качество на модерация, което изискваме”, гласеше становището на собствениците на фейсбук.

"Технологията сама открива 90% от съдържанието, което противоречи на правилата на платформата. Дори няма нужда от сигнал, че има нередност с някой пост. Въпреки това, за да сме сигурни, че са уловени всички особености на езика и конкретната политическа ситуация, подлагаме забраните и изтриването и на модерация от хора, които владеят конкретния език", се казва още в становището на “Мета”.

Постовете за модериране се разпределят произволно, така че всеки рецензент да има “опашка”. А самите рецензенти минават редовно на случайни одити, при които се търси дали проявяват тенденциозност в модерацията си, или не, разясняват още от “Мета”. Недоволните потребители могат да обжалват наказанията си, припомнят от собственика на фейсбук и инстаграм.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари