Русия не е готова да приеме забраната за "роботите - убийци"

0
Става дума за оръжия, които действат без човешка намеса
Става дума за оръжия, които действат без човешка намеса Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия още не е готова да приеме предложението, ограничаващо или забраняващо т. нар. "смъртоносни автономни оръжия" (lethal autonomous weapons, LAWs), известни още като бойни роботи или роботи убийци, съобщава в. "Комерсант", като цитира представители на руското министерство на външните работи.

Според институцията руските власти подхождат "внимателно" към идеята за такава забрана, доколкото в момента няма реално действащи примери, а за подобни системи се говори "много повърхностно и спекулативно", без да съществува нужната международноправна база за глобална регулация.

Става дума за напълно самостоятелни оръжия, които могат да избират мишени и да действат срещу тях, без да има нуждат от човешка намеса. Действащите устройства, които най-много се доближават до описанието, са някои дронове.

В ООН вече има създадена група правителствени експерти по такива оръжия, но Москва е против това те да имат какъвто и да било преговорен мандат, защото има риск да създадат конвенция за забрана.

За Москва е по-приемливо искането на Франция и Германия да се приеме в ООН политическа декларация, с която да се запази контролът на човека над бойните роботи.

Към момента от петте постоянни страни членки на Съвета за сигурност на ООН Китай е единствената страна, която поддържа подобна забрана.

През последната година проекти на университети в различни точки на света, свързани с бъдещите "роботи убийци", събудиха притеснение у някои изследователи. Противниците на бойните роботи смятат, че при сегашното развитие на технологиите дипломацията не би успяла да предотврати внезапна катастрофа. Тревожно настроените експерти смятат, че създаването им е всъщност въпрос на броени години, а не на десетилетия, както прогнозират по-предпазливите анализатори и компании.

Между 27 и 31 август преговори на групата експерти по смъртоносните автономни системи ще ще се състоят в Женева под егидата на ООН. Евентуална конвенция за забрана засега се подкрепя едва от 26 държави, сред тях Австрия, Аржентина, Боливия, Бразилия, Ватиканът и Египет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари