Русия: ЕС да се откаже от неоколониалното поведение към Западните Балкани

1
По думите им Германия, както и на други страни от ЕС, са забравили уроците по история
По думите им Германия, както и на други страни от ЕС, са забравили уроците по история Снимка: Ройтерс

По думите им Германия, както и на други страни от ЕС, са забравили уроците по история

Русия призовава ЕС да се откаже от неоколониалния начин на поведение и да следва уважителен и равноправен подход към страни от региона на Западните Балкани. Това заяви днес на брифинг заместник-говорителят на руското външно министерство Алексей Зайцев, цитиран от ТАСС и БТА.

Той обърна внимание на изявлението на германския канцлер Олаф Шолц на съвместна пресконференция в Берлин тази седмица с косовския премиер Албин Курти, в което Шорц изтъкна, че "Западните Балкани принадлежат на Европа" и трябва да се присъединят към ЕС в бъдеще.

Подобни необвързващи изявления от страна на ЕС имат за цел да окуражат страните от Западните Балкани, в които нараства разочарованието от продължителната безизходица в процеса на присъединяване към ЕС, отбеляза Зайцев.

По думите му Германия, както и на други страни от ЕС, са забравили уроците по история и продължават да възприемат Западните Балкани като сфера на свои изключителни геополитически интереси, отнасяйки се към тях като към задния си двор, а същевременно лицемерно обвиняват Русия в опити да установи зона на влияние в Европа.

Според Зайцев Москва неведнъж е посочвала "пагубната практика" да се използват стремежите за европейска интеграция на страните от региона за "нескрито изнудване, нелоялна конкуренция“ на страни извън ЕС, които имат реален принос за социално-икономическия растеж и стабилността на Западните Балкани.

"Под претекст да се следва политическата линия на Брюксел, Балканите са принудени да подкрепят антируските санкции, поставяйки ги пред изкуствен избор: или с Европейския съюз, или с Русия", заяви той.

"Призоваваме Европейския съюз да се откаже от неоколониалните си маниери и да следва уважителен и равноправен подход към съседните страни, включително към Западните Балкани", подчерта той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    3
    ххх
    яд ги е ватниците че всички гледат на запад а не на изток към тях
  • 0
    2
    до 1
    Ти обаче имаш вътрешна тоалетна и тя очевидно ти е наляла мозък или там каквото има в главата ти! Комплименти!:)
  • -5
    1
    kekeke
    Големи претенции от държава, в която повечето хора нямат вътрешна тоалетна.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари