Русенци се пребориха мечките Бойка и Станди да останат в лесопарка

0

Мечките Бойка и Станди няма да бъдат извеждани от сегашното си местообитание в ЛесопаркЛипник“. Това стана ясно след тежките и продължителни преговори между ръководството на Община Русе, областната администрация, представители на Министерството на околната среда и водите и Фондация „Четири лапи“.

На срещата присъстваха заместник-областният управител Айлян Карамехмедова, кметът на Община Русе Пламен Стоилов, заместник-кметът Свилен Иванов, секретарят на Общината Димитър Генков, директорът на Регионалната инспекция по околна среда и води Дауд Ибрям, експерти от дирекция „Национална служба за защита на природата“ към МОСВ, Карстен Хертвих – ръководител на компетентен център „Мечки“ към Фондация „Четири лапи“, Димитър Иванов - управител на Парка за танцуващи мечки в Белица и други представители на природозащитната организация. Сред участниците в разговорите бе и Марийка Генова-кмет на село Николово.

След няколкочасови дебати, страните излязоха с общо споразумение за партньорство. Според документа, Община Русе се задължава в срок до два месеца да приведе условията на сегашните местообитания на двете мечки, съгласно Наредба №6 на МОСВ, регламентираща минималните изисквания и условия за отглеждане на животни в зоологическите градини и центрове. През следващите 6 месеца (до 1 октомври) трябва да бъде финализирана и процедурата по прехвърляне на терена.

В момента земята, върху която са клетките на животните, е държавна. С общите усилия на местната власт и държавата, се очаква теренът да бъде прехвърлен и негов собственик да стане Община Русе. До края на годината Общината се задължава да финализира всички процедури по Закона за устройство на територията (ЗУТ).

До 18 месеца, местната управа пое ангажимента в лесопарка да се изгради зоологическа градина. Съдбата на двете мечки и тяхното евентуално извеждане от ЛесопаркЛипник“ възбуди недоволството на жителите на Русе и Николово. Днес, близо 100 жители на с.Николово излязоха, за да заявят нежеланието си животните да бъдат преместени. С тежкотоварна техника, хората препречиха пътя, по който може да се стигне до клетките.

Кметът Пламен Стоилов увери експертите от Фондация „Четири лапи“, че мечките са добре, за тях се полагат нужното внимание и грижи. „Ние ви уважаваме безкрайно много, желаем да си партнираме занапред, да работим заедно, да ни помагате и консултирате с идеи и визия за новия зоопарк“, заяви кметът Стоилов пред представителите на природозащитната организация. Заместник-кметът Свилен Иванов увери участниците в преговорите в готовността на Общината да подобри създадените вече условия на живот на двете мечки и подчерта, че администрацията разполага с финансов ресурс за реализирането на зоологическата градина и с готов идеен проект за нея.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари