Русенци: Мечките в лесопарк Липник са като в концлагер

1
От години в местността Липник край Русе незаконно се отглеждат две мечки.
От години в местността Липник край Русе незаконно се отглеждат две мечки.

Половин година след като русенските мечки Бойка и Станди бяха преместени в нова клетка и с това обществените настроения успокоени, клетите животни отново станаха обект на обсъждания.

Преди дни в интернет тръгна петиция срещу начина на отглеждане на мечките в лесопарк Липник. Текстът е изпратен до главния прокурор, министъра на околната среда и водите, кмета на Русе и медии. До събота ПЕТИЦИЯТА БЕ ПОДКРЕПЕНА от близо 2000 души.

„От години в местността Липник край Русе незаконно се отглеждат две мечки. Животните са настанени в клетка, подобна на концлагер. Мястото е изцяло сенчесто, без никаква слънчева светлина и с бетонен под. При няколкото посещения от наша страна мечките нямаха осигурена вода и храна. Нямаше и гледач. При последното ни посещение – 25 декември 2014 г., животните не бяха заспали зимен сън”, пише в петицията. В нея се настоява Бойка и Станди да бъдат преместени на подходящо място, да бъдат разследвани обстоятелствата и условията, при които община Русе е настанила и отглежда животните, и при установяване на закононарушение виновниците да понесат отговорност.

Репортер на вестника се свърза с автора на петицията. Здравка Юрукова, която живее в София, твърди, че в момента няма връзка с ПРИРОДОЗАЩИТНИ ОРГАНИЗАЦИИ но преди години е участвала в акции за спиране на жестокостта към животните. Младата жена обясни, че няма никаква връзка с община Русе. Често идвала в дунавския град при свои близки, посещавала лесопарка и отивала до клетката на Бойка и Станди. Била потресена от условията, при които се отглеждат, и смята, че животните имат право на по-добро отношение.

Министерството на околната среда и водите е започнало проверка във връзка с петицията, научи „Телеграф”. Преди повече от осем месеца то излезе с решение двете мечки да бъдат преместени от Русе в Добрич след получени сигнали, че животните живеят при мизерни условия и местната община не се грижи добре за тях.

Вестта за преместването на животните породи недоволство и много граждани излязоха на протест. Мецаните все пак останаха в Липник, тъй като общината в Русе изпълни изискването на екоминистерството да направи нови клетки за Бойка и Станди. Следващият ангажимент, който тя пое, бе до 1 октомври 2014 г. да бъде финализирана процедурата по прехвърляне на терена от държавата на община Русе, след което да започне изграждането на зоологическа градина. Това обаче все още не се е случило.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари