Русенци се молят за глътка надежда пред чудотворни икони в храм „Света Троица”

1
Русенци разказват истории за изцеление след като са се помолили пред иконата на Света Богородица Млекопитателница от село Пепелина
Русенци разказват истории за изцеление след като са се помолили пред иконата на Света Богородица Млекопитателница от село Пепелина Видео: БНТ

Чудотворната икона на Света Богородица Млекопитателница от село Пепелина, спасена от екип на БНТ Русе и реставрирана с пари от дарения на хората, днес грее на централно място в катедралния храм „Света Троица” в Русе.

Пред нея постоянно има опашки от вярващи, които я молят за здраве и я окичват с цветя. От няколко дни в храма е и копие на Богородица Всецарица от Атон, която също дава надежди за изцеление на вярващите, предаде БНТ.

Когато преди години екипът ни откри иконата на кърмещата Богородица в църквата на русенското село Пепелина, тя беше цялата надупчена от дървояди, а долната й част беше пострадала от влага и мухлясала. Въпреки това специалисти от цялата страна бяха категорични, че става дума за изключително рядка иконография с много красив възрожденски образ на Божията майка, дело на тревненския зограф Цаню Захариев.

След поредица от репортажи за иконата по БНТ2 граждани дариха средства за реставрацията й. Русенският митрополит Наум й отреди специално място в катедралния храмСвета Троица”, където миряните я обградиха с любов и внимание.

Роза Балабанова: „Такава икона – млекопитателница – била голяма рядкост“.

За трите години на иконата в храма молещите се русенци все по-често споделят истории за чудодейно изцеление, което вярват, че са измолили от Божията майка.

Виолета Петрова: „Тя е чудотворна икона, на Божията майка, когато й се помолиш от сърце – тя помага.

Любка Иванова – служителка в храмСвета Троица”: „Молят й се обикновено жени, които искат деца, които гледат да забременеят и които не могат да забременеят, молят се за децата си и за здраве, много хора казват, че им е помогнала”.

Малката Петя страда за наскоро починалата си баба и вярва, че когато се моли на Богородица Млекопитателница, баба й може да я чуе. Днес й отправя тези думички: „Честит празник, бабо, как си?”

На Рождество посетителите на храма се редят за молитва и глътка надежда и пред новата Богородица, подарена от русенско семейство.

Любка Иванова: „Тази икона е донесена от Света гора, Богородица Всецарица, помага най-вече на тези, които са онкоболни, болни от рак“.

Монах от Атон е нарисувал две копия на Богородицата по поръчка на русенката Росица Петкова. Второто изображение на светинята от Света гора скоро ще украси храма „Александър Невски”.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари