Храмовете, където да се помолим на Богородица за изцеление

0
Иконата "Св. Богородица Млекопитателница" се намира в църковния музей до Катедралния храм в Русе
Иконата "Св. Богородица Млекопитателница" се намира в църковния музей до Катедралния храм в Русе Снимка: БГНЕС / Архив

Днес е Успение на Пресвета Богородица и всички вярващи се стичат към различни храмове и манастири за да отправят своите молитви пред иконите на Божията Майка. Вярата често е опора за мнозина, изпаднали в тежко положение. А чудотворните икони на Божията майка  са обект на още по-голяма почит и преклонение от страна на вярващите, търсещи в тях изцеление и покой, пише в обзор по темата dir.bg.

Голяма част от най-известните икони на Богородица се пазят в манастири.

Иконата "Света Богородица Осеновица" е в Рилския манастир. Уникалното в нея е, че около Богородичното изображение в 32 клетки има поставени мощи на светци. Вярва се, че светците, чиито мощи са върху иконата заедно с Божията майка стоят пред Бога и се молят заедно с потърсилите помощ от тях. Иконата изцелява тежки болести и епидемии. Помага за победа при войни. 

Намира се в специален иконостас при третата колона на голямата манастирска църква. Тя се пази винаги заключена. Само на големи празници, при масово посещение, след св. Литургия с нея се прави тържествена лития. Излиза се от Дупнишките порти, обикаля се югоизточната страна на манастира и се влиза през Самоковските порти. Множеството минава на поклонение пред иконата, след което пак я заключват. 

"Света Богородица Умиление" се пази в Бачковския манастир. Легендата разказва, че чрез знамения иконата сама показала, че иска да стои от дясната страна на портата на храма, за да вижда кой с каква душа влиза в него. Тази икона е с едни от най-мощните сили. Лекува тежко болни и безплодие. Особено голяма е силата й около Великден и през месец Август на празника Успение Богородично. Иконата е прочута и извън пределите на страната ни, затова събира хиляди миряни от България и света, които са чули за нейните чудотворни сили. 

Панагия, Портариса, Портарница, Дверопазителка, Пазителка - това са само част от имената на прочутата чудотворна икона, намираща се в Роженския манастир "Рождество Богородично". 

Смята се, че иконата Рождество Богородично е копие на първия лик на Богородица, изрисуван от от евангелист Лука. Това е една от четирите икони, на които баба Ванга често се молела. Според вярващите иконата може да изцелява тежки заболявания. 

Легендата разказва, че, ако човек допре ръка до нея, земята се разклаща. Иконата е обкована със осветено желязо, а около лика на Богородица има 10 по-малки изображения, които символизират лечебните й чудеса. 

Иконата "Света Богородица Троеручица"  се съхранява в Троянския манастир. Тя е копие на прочутата икона от Хилендарския манастир. Нейните лечебни свойства помагат на хора с физически недъзи и при безплодие, както и за изцелението на най-различни болести. Много хора казват, че иконата  им е помогнала да се излекуват от болести, които лекарите са смятали за неизцерими. 

По време на храмовия празник на манастира - 15 август, Света Богородица Троеручица се изнася с литийно шествие от манастира и се поставя в малък параклис в близост до Светата обител. Там всеки, който иска, също може да мине край нея и да измоли онова, от което се нуждае. 

В Габровския Соколски манастир има още една икона „Св. Богородица Троеручица”. Направен й е специален олтар от лявата страна на централното църковно помещение. Свидетелствата за чудесата, която тя прави, се записват в специална книга в манастира.  

В Арбанаси пък се съхраняват две от най-известните чудодейни икони. Едната е в църквата „Св. Богородица". Казват, че помага на много на хора със стомашни и нервни заболявания. Лекува слепи и недъгави. Другата икона се намира в манастира „Св. Никола". Лекува най-вече безплодие. Легендата разказва, че ако Бог е чул молбата ти, щом залепиш стотинка върху лика на Божията майка, тя ще се задържи, но желанията трябва да са добри, благочестиви и богоугодни. 

Иконата на Божията майка, известна като  „Златна Ябълка“ се пази в храм "Св. Богородица - Успение" в кв. Горни Воден в Асеновград, който води началото си от XVII . Чудотворната икона датира от началото на XVII в. Първото записано чудо, извършено от Божията Майка с неплодна жена, сдобила се с рожба, станало през 1765 г. и е описано от Ананий Клинис, тогавашен игумен на манастира „Св. св. Кирик и Иулита“, съграден над селото. Според преданието, игуменът дал на неплодната жена да изяде една ябълка, оставена до иконата, и жената се сдобила с рожба. От благодарност жената дарила на иконата ябълка, направена от чисто злато.

След случилото се възниква традиция за празника, посветен на това събитие, който се чества и до днес на петата събота от Великия пост, чудотворната икона на Божията Майка да се обкичва с венци от ябълки още от първият петъчен акатист на поста. Ябълките престояват на иконата до празника, т.е. пет седмици, и след прочитането на целия акатист се раздават на безплодните жени, за да се сдобият с рожба. 

Друг храм в Асеновград - "Св. Богородица – Благовещение“, също е пазител на една от най-известните чудотворни икони на Божията майка – „Св. Богородица Умиление“.Чудотворният образ на небесната покровителка е с твърде древен произход. Самият храм „Св. Богородица – Благовещение“ е построен върху параклис от XII в. и е много вероятно намерената при разкопките икона на св. Богородица да е от този период.

"Чудотворната икона” в Пазарджик лекува болните и пази тези, които са я избрали за покровителка. Казват, че ако човек се помоли с искрена вяра ще чуе глас, който уверява, че молбите ще се изпълнят. 

"Св. Богородица Млекопитателница" се намира  в църковния музей до Катедралния храм в Русе. Тя е копие на икона, която се пази в Хилендарския манастир в Атон. Според вярващите силата на тази икона се крие в изцелението на ракова и сърдечни заболявания. 

Зазиданата икона на Богородица с младенеца в Лопушанския манастир е една от новооткритите икони (2014 г.), за които също се вярва, че имат лечебна сила. Историята около нея е особено интересна. На жена от София случайно й се присънило, че на точно определено място в стените на манастира е зазидана икона. След разговор с игумена на манастира, жената успяла да го убеди да разбият посоченото от нея място. Само след няколко удара попаднали на кухина в стената, където била скрита и иконата на Света Богородица, завита в старинен месал. Иконата има сребърен обков, което е знак, че в миналото е изцелила някого. 

От няколко години в храм-паметник „Св. Александър Невски” вярващите се молят пред осветеното в Света гора точно копие на „Света Богородица Достойно есть”. Иконата изпълнява желанието на всеки, който й се помоли с чисто сърце и помага особено на майките. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари