Русенци отбелязаха 146 години от освобождението на града от османска власт

6

Областният управител Данаил Ковачев и заместникът му Георги Георгиев присъстваха на традиционната тържествена церемония по поднасяне на венци и цветя в Пантеона на възрожденците

С поредица от събития русенци отбелязаха 146 години от освобождението на града от османска власт. Областният управител Данаил Ковачев и заместникът му Георги Георгиев присъстваха на традиционната тържествена церемония по поднасяне на венци и цветя в Пантеона на възрожденците. „Извоюваната със собствените сили свобода е най-ценна и устоява във вековете, вместо която и да е протегната уж за помощ ръка. Винаги в живота е по-добре да разчитаме на собствените си сили, които през вековете винаги са държали единен народа ни“, каза в обръщението си към русенци Ковачев. „Въпреки че свободата дойде със сабите, топовете и на конете на освободителните войски, Русе беше готов за свободата си“, допълни областният управител и отбеляза, че съвременниците на Освобождението на града са били и смели и достойни хора, които с подвига си ни задължават днес да бъдем отговорни към настоящето. Той сподели още, че само със свободолюбиви народи можем да вървим заедно напред и да просперираме. „В днешния ден ние празнуваме тук – в Пантеона на възрожденците, защото дължим столетна вечна признателност на нашите предшественици, нашите герои и освободители“, заяви Ковачев и посочи, че не бива да забравяме нито за ден, че Русе е град на предприемчиви и демократични хора. „Желанието за свобода преди всичко трябва да обединява“, категоричен беше Ковачев.

Водещ на церемонията, която бе организирана от Община Русе, беше актьорът от Драматичния театър Косьо Станев. Началното на събитието бе дадено с кратко слово от директора на Регионалния исторически музей проф. д-р Николай Ненов, който определи днешния ден като едно ново начало. „Това, което днес си мисля за тази дата е всъщност до каква голяма степен българите са били подготвени за своята свобода“, каза проф. Ненов, посочвайки редица исторически примери. „Виждаме как със свободата на Русе и на България започват да живеят нови поколения, които могат да управляват себе си сами. По този начин българите показват на себе си и на света, че са свободни“, заяви директорът на Регионалния исторически музей. Слово бе произнесено и от кмета Пенчо Милков, който призова да помним, че за нашата свобода са били дадени много човешки животи и тя носи огромна отговорност в себе си. „Свободата е нещо, което можем доброволно да загубим, ако се поддадем на ежедневните трудности или на горещите теми на ежедневието, които могат да ни разединят. Свободата може да бъде гарантирана в нашето единение“, каза кметът Милков.

За извоюваната свобода бе отслужен и благодарствен молебен от свещеници от Русенската света митрополия. Церемонията завърши с поднасяне на венци и цветя от множество държавни и местни институции, политически партии, училища, патриотични и неправителствени организации, както и от граждани. От Общината бяха подготвили богата празнична програма, включваща рецитали и музикални изпълнения на патриотични песни. На място бе строен и почетен строй от 13-и гвардейски младежки отряд при Общинския младежки дом, а Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев изпълни празнични маршове.

Сред гостите на събитието бяха редица представители на местната и държавната власт от региона, както и на академичната общност. Сред тях бяха председателят на Общинския съвет академик Христо Белоев, ректорът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ проф. Пламен Кангалов, началникът на Военно окръжие I степен – Русе полковник Васил Петров, заместник-командирът по логистично осигуряване на Военно формирование 32420 майор Васил Славчев, заместник-кметовете Енчо Енчев и Димитър Недев, народните представител Иван Белчев и Златан Златанов, общински съветници и др.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    11
    е тогава и на 09.09.
    са ни окупирали украинците от трети украински!
  • 5
    10
    До 9
    Ами по-близо са били от бурятите и чеченските резаци!
  • -4
    9
    до 8
    ама и финландците и латвийците ли са били най-близо до турция?!?
  • 8
    8
    Полуръст путин
    До 7 Кръвта са я проляли укринци ,които са били мобилизирани като най-близо до Турция .Че и финландци,латвийци ,румънци ,поляци ....и руските генерали ...дето българските опълченци на Шипка са ги спасили от загуба на войната. А тези монголски свине станаха братя при комунистите .Малко ги е клал ген.Колев в Добруджа ....братята ,мръсните уродливи братя ...руээнаци .Те и с Украина бяха братя .
  • 1
    7
    Туман
    България ще е завинаги благодарна на нашите Руски братя за свободата и проляна братска кръв!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари