Русенци извиха кръшно хоро на събора "Златната гъдулка"

10
Илия Луков прикани всички да се включат в него
Илия Луков прикани всички да се включат в него Видео: Русе Медиа

Илия Луков прикани всички да се включат в него

Близо 600 участници се представят в 53-ото издание на Фолклорния събор "Златната гъдулка", което се провежда в Парка на младежта в Русе. Сред тях има изпълнители от град Русе и областите Русе, София, Разград, Търговище, Силистра, Варна, Велико Търново и Габрово.

Виждаме множество хора от традиционните селски общности, но и един разширен кръг от гости от страната. Това е много добре, защото се разширява палитрата от образи, които присъстват на фестивала. От друга страна има и явления, които са загадка за някого – идват, пеят или правят възстановка, но всъщност те не са от мястото, откъдето произхождат тези песни или тази възстановка. И въпросът е чие тогава е културното наследство,което се представя на сцената. Това е един от големите проблеми на съвременните фестивали, които търсят все още автентичното и нематериалното културно наследство. Но това е за журито, докато публиката се радва“, казва председателят на журито проф.Николай Ненов, предава Русе Медиа.

В програмата има разнообразни изпълнения, повечето са свързани с танците. На сцената се представят още певчески състави, инструменталисти, певци, разказвачи и групи за народни обичаи. Сред обичаите има сватбени обичаи, лазаруване, коледуване, чрез които елементите на фолклорния театър присъстват на сцената.

Изпълненията се оценяваха жури в състав: директорът на Регионалния исторически музей проф. д-р Николай Ненов, който е председател, етномузикологът от БАН проф. д-р Горица Найденова, етномузикологът Людмила Григорова и хореографът и ръководител на ФТТ „Найден Киров“ Богдан Донев.

Специален гост на „Златната гъдулка“ бе фолклорният певец Илия Луков, под чиито песни се изви голямо хоро. Той прикани всички присъстващи да се включат. „Това хоро е голяма сила на нас, българите“, каза изпълнителят. Той излезе на сцената с малката Даная, която искаше да се снима с него, но Илия Луков я извика до него като символ на предаването на традициите на поколенията.

В събора се включиха като гости изпълнители и състави от българските общности в Тараклия, Молдова, и от Извоареле, Румъния.

Акцент в програмата е и традиционната „Уличка на занаятите“, организирана ежегодно от Дунавската задруга на майсторите на художествените занаяти в Русе.

Водещ на програмата е музикалният изпълнител Даниел Спасов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    daskal
    Русенци? Хорца? Илия Луков? "Традиционни селски общности"?
  • 5
    2
    не
    само златния кавал беше, той няма равен в свирките!
  • 5
    1
    Златният кавал
    Най-известната кавалджийка на града там ли беше? Абе тая дето духа в кавалите през работно време
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари