Русенско село иска референдум

0
Хората защитават правото си на чист селски въздух
Хората защитават правото си на чист селски въздух Снимка: БГНЕС

Жителите на русенското село Бъзън ще искат да се проведе референдум, на който да кажат категорично своето „не“ за изграждането на асфалтгова база в непосредствена близост до населеното място.

Хората са притеснени, че производствените мощности ще замърсяват околната среда и ще ги лишат от чистия селски въздух, предава БГНЕС.

Базата ще се строи на частен терен със статут на промишлен парцел. Той обаче се намира до обработваеми земи, до язовира и на 400 метра от първите къщи. Мнозинството от жителите на Бъзън са против и не вярват на обясненията на инвеститора, че замърсяването ще бъде колкото от ауспуха на един автомобил. Те казват, че мястото на такива бази не е в населени места, а на територията на индустриални зони, каквато има например в Русе.

Фирмата-собственик на парцела от своя страна твърди, че инсталациите са последно поколение. Във въздуха ще се отделят единствено парите от водата при изсушаване на инертния материал. Екоинспекцията е дала разрешение, тъй като по документи всичко отговаря на изискванията. В същото време инвеститорът обещава 20 работни места за жители на селото и безплатен ремонт на улиците.

Кметът на Бъзън Василена Цанкова обяснява, че тя като майка не е съгласна да има асфалтова база, но като кмет не може да пренебрегне онова, което би могло да е добро за селото. Въпреки това ще подкрепи изцяло хората на Бъзън в тяхното нежелание да се строи.

Фирмата има нужните разрешителни, но жителите на Бъзън са категорични, че ще организират протест и ще се борят с всички законови средства срещу изграждането на производството, за което смятат, че ще отрови въздуха и почвата.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари