Бетонов възел разедини Бъзън!

1
Инвеститорът обещава работа и безплатно асфалтиране
Инвеститорът обещава работа и безплатно асфалтиране Видео: БНТ Русе

Продължава недоволството в русенското село Бъзън заради предстоящо изграждане на бетонов възел на територията на населеното място.

Въпреки уверенията на инвеститора, че няма екологична опасност, жителите на Бъзън са притеснени за чистия въздух и околната среда. Инвеститорът обещава 20 работни места и асфалтиране на улиците в селото, но хората искат референдум, с който да решат да има или не бетонов възел близо до къщите им, предаде БНТ Русе.

Въпросът да има или не бетонов възел разделя хората в Бъзън. Преди 5 години инвеститор купил парцел в селото и решил да направи инвестиция. Тези, които живеят в близост до мястото, където трябва да бъде разположена базата се опасяват, че земята и въздуха ще бъдат отровени. И са категорични, че няма да допуснат строежа на производствената инсталация.

„Отпадните води ще се просмукват в земеделската земя. След няколко години, ако това се осъществи, никой няма да иска да работи земята“, каза Стоянка Медвинска.

От своя страна инвеститорът “Автомагистрали - Черно море” АД обещава на местните жители работа и безплатно асфалтиране на улиците. Част от тях вече са отремонтирани. Инвеститорът е направил дарение за детската градина в селото. Ангажирал се е да купи сградата на затвореното от години училище и пак да го дари на село Бъзън.

Ако наистина всичко е, както ни го гарантират, аз ще ги подкрепя. И съм ги предупредила,че ако не си изпълнят обещанието ще се обърна срещу тях“, каза Василена Цанкова – кмет на село Бъзън.

Няма с какво да замърсим. Всичко, което се влага като материали, се влага в асфалтопроизводството и в бетона. Няма да има нищо излишно“, каза Димитър Димитров – главен инженер - “Автомагистрали - Черно море” АД.

„Притеснени сме. Те обещават ама дали ще си изпълнят това, което обещават“, каза Иванка Ялъмова.

Инвеститорът ще разположи ето тук 7 мобилни платформи и обещава, че ако не спази обещанието всичко да бъде екологично чисто – да си тръгне“, каза Олга Василева.

Жителите на Бъзън обаче все още искат референдум, чрез който да решат да има или не бетонов възел. През 2008 – ма те проведоха такъв, за да премине селото от една община в друга.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари