Русенският митрополит Наум бе удостоен със званието "почетен гражданин" на община Кирнодж, Румъния

0
Митрополит Наум изказа своята радост от братското общение с особено благочестивия православен румънски народ и благодари за оказаното гостоприемство
Митрополит Наум изказа своята радост от братското общение с особено благочестивия православен румънски народ и благодари за оказаното гостоприемство

На 18 октомври по покана на Негово Преосвещенство епископа на Слобозия и Калараш Викентий Русенският митрополит Наум гостува на община Кирнодж, Румъния. Българският архиерей беше придружаван от свещ. Кирил Синев и Милен Бакалов, секретар на Русенска св. митрополия. От страна на гр. Тутракан присъстваше кметът д-р Димитър Стефанов и г-жа Стефка Капинчева.

Конкретният повод за гостуването беше увенчаването с архиерейско богослужение на тригодишното българо-румънско църковно и културно сътрудничество между Русенска епархия и община Кирнодж.

Удивително е, че целият път от Гюргево до Кирнодж е осеян с параклиси, а в самата община има поставени много дървени разпятия (т.нар. троици), като едно от разпятията (осветено преди година) е посветено на преп. Йоан пустиножител Рилски Чудотворец.

Българската църковна делегация беше посрещната с тържествен камбанен звън и деца, облечени в народни носии, развяващи българското знаме пред храм „Св. Николай“ в Кирнодж. Митрополит Наум донесе за духовна радост на вярващите частица от св. мощи на Мирликийския Чудотворец за поклонение. Храмът се оказа тесен, за да побере множеството вярващи, за които съслужението на двамата йерарси представляваше истинско историческо събитие, очаквано с нетърпение и духовен трепет.

Св. Литургия беше отслужена от двамата архиереи в съслужение с четирима дякони – съветници от администрацията на епископията, архиерейския наместник на Олтенска духовна околия ставр. ик. д-р Мариан Некула, доктор по Литургика, храмовото духовенство. Песнопенията от св. Евхаристия изпълни мъжки камерен хор от богослови – солисти в Букурещката опера.

След св. Литургия епископ Викентий произнесе слово върху евангелския перикоп и благодари на българската църковна делегация за съвместно преживяната духовна радост от съслужението. Бяха разменени паметни подаръци. Русенският митрополит Наум получи юбилеен медал на епископията, албуми с храмове и манастири и икони.

Кметът на община Кирнодж инж. Иринел Роман от своя страна приветства архиереите, като им благодари за отслуженото Тайнство на тайнствата и ги удостои със званието „Почетен гражданин“.

Митрополит Наум изказа своята радост от братското общение с особено благочестивия православен румънски народ и благодари за оказаното гостоприемство.

Двамата йерарси заедно с честното свещенство и общинското ръководство посетиха храм „Св. Николай“, гр. Олтеница. В заседателната зала на архиерейското наместничество беше предложена агапа в чест на българския архиерей.

Епископията на Слобозия и Калараш е първата новооснована епархия след падането на комунизма в Румъния. Обхваща две области, 6 архиерейски наместничества и 350 енории. Епископ Викентий е бил представител на Румънската патриаршия в Йерусалим и Йордан (1990-1994), патриаршески викарий (1994-2009), а на 28 юни 2009 г. е въдворен в епископията на Слобозия и Калараш.

Източник: Българска Патриаршия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари