Русенският бизнес се нуждае от повече кадри

0
Тенденцията за увеличено търсене на работна сила се запазва
Тенденцията за увеличено търсене на работна сила се запазва

Общо обявените през януари свободни работни места от работодатели на територията на община Русе са 448, със 123 повече от декември.

Тенденцията за увеличено търсене на работна сила се запазва и през този месец, коментират от Бюрото по труда, пише Вестник Бряг. На първичния трудов пазар са обявени 440 свободни работни места, с 29 повече в сравнение със същия месец на 2016 година. През януари от частния сектор са обявени 255 свободни работни места, а в зависимост от икономическите дейности най-много свободни работни места са заявени от преработващата промишленост /275/, транспорта/37/, търговията/23/, финансите/20/, селското стопанство/15/, образованието /12/, административните и спомагателните дейности /10/ и др.

Като най-търсени могат да се посочат следните професии: зареждач в промишлено производство, шивач, спомагателен работник в шевно производство, шлосер, заварчик, комплектовач, работник по производство на мебели, тапицери, монтажник на метални конструкции, диспечери, програмисти, апаратчици, огняри, медицински сестри в детска ясла и др.

Нужда от квалифицирани кадри от една страна и невъзможност за наемане на нови хора от друга са проблемите, пред които са изправени работодатели от различни браншове. В Русе средният бизнес има нужда от квалифицирани кадри, но не всеки бранш може да си позволи да увеличи екипа си. С обучение и възможности за кариера - с това се старае да привлича нови кадри една от големите клинични лаборатории в Русе.

"За нашата работа са необходими лаборанти и биолози, но трудно се намират, за съжаление. Има варианти да привличаме специалисти и от други градове, защото има много добра база за обучение и има възможности за развитие на персонала. Нашата лаборатория включва клинична лаборатория,  микробиология, паразитология комплексна лабораторна диагностика и човек който желае може да се обучи на няколко сектора да работи, това е много голямо предимство”, разказа ръководителят на екипа в „Здраве” д-р Дарина Михайлова. 

Лабораторията има 7 филиала и в тях работят над 30 човека. Всяка година дейността се разширява, добавят се нови проби, за които са необходими хора. „Имаме планове да наемаме нови хора, тъй като дейността се разширява, ще вземем поне двама-трима човека, за да можем да покрием капацитета на работа, поясни още д-р Михайлова. За да бъдат задържани специалистите по клинична лаборатория, те получават заплати, които са малко над средните в този бранш.

По-високи заплати искат да дават и собствениците на фурна „Габи”. Така мисли шефът на хлебопекарната Йорданка Александрова. Този бранш обаче е в стагнация, силната конкуренция на големите търговски вериги държи малките фурни на ръба на оцеляването. 

„На ръба оцеляваме, чакам да ми преведат от някъде от консигнацията, че да си платя тока, да дам заплати, много е трудно”, казва Йорданка Александрова. Тя успява да задържа хората си по 10 и дори по 20 години в своята фирма, но има нужда от нови кадри. Няма да наема обаче, защото не може да плаща повече заплати. Работниците тук засега са доволни, защото си получават редовно парите и им харесват условията за работа. За разлика от собствениците на клиничната лаборатория, във фурната не са оптимисти за бъдещето. Йорданка Александрова, която е 25 години в този бизнес казва,че досега не се е страхувала така.

Източник: Вестник Бряг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари