Русенските електробуси предлагат пътуване в историята

3

Всеки сканирал даден QR код има възможност да научи повече за знакови личности от историята на Русе

Каква е връзката на Русе с храм-паметника Александър Невски, определянето на кандидатите за Нобелова награда за химия, световноизвестния роман „Зелената шапка“, електрификацията на голяма част от градовете на Северна България?

Тези и още много други любопитни факти може да научите, пътувайки с новите електробуси на „Общински Транспорт Русе“ ЕАД.

Пътувай в историята“ е съвместен проект на дружеството и Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“, който се реализира по програма „Знание и растеж“, осъществявана в партньорство с „Еконт Експрес“ ООД. Инициативата има за цел да повиши знанията на русенци за бележити личности, свързани с града.

Във всеки от новите електробуси са поставени QR кодове. Те могат да се сканират с телефон или таблет и дават информация за знакови личности от историята на Русе. В информационните статии са включени както подробности около техния жизнен път, с какво са допринесли за развитието на града, така и снимков материал. За по-любознателните са посочени и източници за допълнителна информация. На този етап е включена информация за 20 бележити личности, като списъка постепенно ще се допълва.

За да бъде още по-интересно пътуването в историята, както и с цел стимулиране на младите хора да трупат знания, през есента се предвижда провеждането на куиз с предметни награди. В него освен въпроси свързани със съдържанието по проекта, ще бъдат включени и въпроси от общата история на град Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    3
    Иван Петров
    Градски транспорт няма. Зелените автобусчета са меко казано гнусни. Има изгнили, ръждясали, тесни, без климатик, без отопление, без почистване. Графиците никога, ама никога не се спазват. Обаче вчера ползвах 29. Чиста, работи климатик, пътувах абсолютно сам поне 6 спирки, беше около 15:45 ч. Наистина трябва да се купят нови автобуси и да има разписание на 10 минутки и да се спазва. Като е дошъл по-рано на спирката, то ще спре и ще изчака да настъпи минутата за тръгване. Така е във Виена и в Букурещ, във Варна и в Бургас.
  • 5
    2
    русенец
    Всичката Мара втасала! И тази инициатива колко струва за Общината?
  • 5
    1
    Ссссссссс
    Днес на 18 линия отказаха спирачките и трябваше да слезем от автобуса .Докато има такива таратайки така ще бъде в градация транспорт в гр.Русе
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари