Русенски ученици блеснаха със знания за Търновската конституция

2

В деня на своя професионален празник магистратите от Окръжен съд Русе  организираха викторина, посветена на Търновската конституция, която се проведе в Мраморната зала на Съдебната палата.

Участие взеха ученици от пет училища на гр. Русе - МГ „Баба Тонка“, СУ „Йордан Йовков“, СУПНЕ „Фридрих Шилер“, ПГИУ „Елиас Канети“ и НУИ „Проф. Веселин Стоянов“. Състезателите впечатлиха журито – съдия Палма Тараланска и съдия Антоанета Атанасова с изключително задълбочената си подготовка и познаване на събития и факти, свързани с изработването, приемането и действието на първата българска конституция. Специален гост на събитието бе г-жа Петя Лазарова - представител на Регионално управление на образованието гр. Русе.

Как се е гласувало на изборите за Учредително събрание, имало ли е стенографи на него, в коя сграда са заседавали първите български депутати, кой е можел да избира и да бъде избиран според Търновската конституция, защо с промените от 1911 г. Конституцията се нарича „Сребърна“, колко пъти е била променяна, имало ли е в нея раздел за съдебната власт, къде се съхранява днес оригиналът на Търновската конституция, са само малка част от въпросите, на които учениците без затруднение даваха изчерпателни отговори.

След изключително оспорвани три кръга и  допълнителни въпроси в извънреден четвърти кръг, при джентълменско поведение на участниците, победата завоюва отборът на ПГИУ „Елиас Канети“. Всеки от бъдещите икономисти получи от Окръжен съд - Русе ваучер на стойност 50 лв. за закупуване на печатни издания от книжарница „Хермес“.

На всички участници във викторината бяха връчени грамоти за участие и отлично представяне, както и издание на действащата Конституция на Република България, отпечатана от ВСС за целите на Образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари