Русенец ще отговаря за ваксинирането в България

0
Проф. д-р Красимир Гигов през 1981 г.  е изпратен в състава на Военно-медицинската бригада в Алжир и, по думите на генерал Мутафчийски, поставя фундаментите на медицинската защита в страната, за което и до ден днешен е тачен там
Проф. д-р Красимир Гигов през 1981 г. е изпратен в състава на Военно-медицинската бригада в Алжир и, по думите на генерал Мутафчийски, поставя фундаментите на медицинската защита в страната, за което и до ден днешен е тачен там Снимка: БГНЕС

Генералният директор на Българския червен кръст (БЧК) проф. Красимир Гигов ще оглави Координационния съвет, който ще се занимава с изпълнението на Плана за ваксинация срещу коронавируса

Това обяви министърът на здравеопазването - проф. Костадин Ангелов на пресконференция в сряда сутринта. Неговите колеги - доц. Ангел Кунчев, генерал Венцислав Мутафчийски и проф. Асен Балтов адмирираха, меко казано, избора, пише вестник "Труд".

 Шефът на БЧК за всички нас се превръща във Ваксинаторът. Към него ще гледаме, на него ще разчитаме да има ред, да няма опашки, да няма псувни в дългия и неясен процес на изкореняване на дълбоко загнездилата се в цивилизацията ни малка, долна гад, наречена коронавирус. И да получим ваксината, която да отвори нов свободен живот пред нас.

Червеният кръст в България традиционно има над 22 хиляди доброволци, но покрай пандемията желаещите да се присъединят към организацията нараснаха неимоверно. Да се организират толкова много дейности като действия при бедствия и аварии, първа помощ, планинска и водна спасителна дейност, работа с мигранти, социални дейности, здравна просвета, издателска дейност, международна дейност с 189 държави по света - нужно е огромно познание, търпение и много работа.

Проф. д-р Красимир Гигов роден е на 25 юли 1943 година в Русе. Завършва висше медицинско образование - ВМИ, гр. София, през 1969-а. Има две медицински специалности - „Военна токсикология” и „Организация на медико-санитарната защита”. Получава научна степен „доктор по медицина” през 1985 г., научна степен „доцент” през 1989 г., през 2016 г. придобива научна степен „професор”. Има около 160 публикации, от които 4 учебника в съавторство.

Кариерата му започва във военната болница в Русе като ординатор. Явява се на конкурс и е назначен за асистент във ВМИ (днес ВМА) през 1976-а.

Интересният период в живота му тръгва през 1981-а, когато е изпратен в състава на Военно-медицинската бригада в Алжир и, по думите на генерал Мутафчийски, поставя фундаментите на медицинската защита в страната, за което и до ден днешен е тачен там.

Последователно е преподавател, старши преподавател, началник отделение, началник сектор във ВМА. По негово предложение е създаден „Военномедицинският отряд за бързо реагиране”, началник e на първата в страната катедра по „Медицина на бедствените ситуации” във ВМА. От 2003 до август 2009 г. Главен секретар на Министерство на здравеопазването и Старши национален представител на България в Съвместния медицински комитет на НАТО (Joint Medical Committee - JMC). Концептуално разработва и практически реализира създаването на Националния медицински координационен център, с възможност оперативно да се организира и управлява медицинското осигуряване на населението при бедствия и аварии, както и при терористични атаки, като от август 2009 до 31.12.2009 е негов директор. През 2010-2011 г. е Главен секретар на Секретариата на БЧК, а през 2012 г. е назначен за Генерален директор на БЧК до началото на 2018, след което отново заема позицията на Главен секретар на Министерство на здравеопазването до началото на 2019 г. От януари 2019 г. и към момента е Генерален директор на БЧК.

Има различни специализации и професионални квалификации. Специализирал е във Военномедицинска академия - Санкт Петербург, в Женева по „Международно хуманитарно право и въоръжени конфликти”, в Париж по въпросите на Хагската конвенция за забрана на химическото оръжие, в Сан Марино - Европейски център по медицина на катастрофите, специализация по „Организация на медицинското осигуряване при екстремни ситуации”, в Гърция за „Действия при ядрени инциденти”. И още много.

Би се справил успешно

Не мисля, че е необходимо да представям богатата биография и качества професор Красимир Гигов, като професионалист и организатор. Те са повече от впечатляващи. Той би се справил успешно по целия процес и реализирането на целия план, който правителството ще приеме. Проф. Гигов се ползва с изключителното уважение на професионалистите и в България, и в целия свят.

Проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването

Взема най-точните решения

Познавам професор Гигов от Червения кръст и изпитвам огромно уважение към него. Той е от хората, които малко говори, много мисли и дава точното решение. Предложенията му са толкова професионални и аргументирани, че трудно някой може да го обори. Това се дължи на огромния му опит като лекар и организатор. Неговите контакти по света привлякоха много програми и дарения под формата и на апаратура, които раздадохме в болниците във Варна. При една организация като БЧК с десетки хиляди доброволци, може много ясно да се видят възможностите на един човек за организация. Професор Гигов определено може да се справи.

Илко Раев, шеф на БЧК - Варна

Може да разчита на ВМА

Той има необходимите познания, необходимия опит, необходимия размах на действие при такива мероприятия. Все още помнят в Алжир неговото име, където той е един от основните организатори на военно-медицинската служба на съвременен Алжир. Единственото нещо, което искам да му кажа, е че той може да разчита безрезервно на помощта на ВМА, както на хората, така и в самия процес на ваксинация - съхранение, защото и ние ще имаме фризери. Така че, успех на професор Гигов.

Ген. д-р Венцислав Мутафчийски, шеф на ВМА

Експерт по защита от оръжия за масово унищожение

Научните изследвания на проф. Гигов са насочени към актуални и значими проблеми на военната медицина и медицината на бедствените ситуации. Основните направления в научните му публикации са: защита от оръжията за масово унищожение, индикация и експертиза на пораженията от промишлени отровни вещества и бойни отровни вещества, лечебно-евакуационно осигуряване при бедствени ситуации, разработването на автоматизирани съветващи информационни системи, изграждането на военно гражданското сътрудничество при кризи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари