Русенец лети с първия български самолет преди 107 години

1

На 13 август 1912 година с първия български самолет „Блерио“ летецът Симеон Петров извършва демонстративен полет над София и е сформирано аеропланно отделение в армията с единствен самолет.

Симеон Петров е роден на 1 септември 1888 г. в Русе.Служи в 4-ти артилерийски полк в София. След конкурс е изпратен в школата на Луи Блерио за обучение на пилоти, припомня Арена Медиа. Симеон Петров е първият авиатор в световната история, който приземява самолет със спрял двигател.

По повод на това геройство френските пощи издават картичка с лика му. Участва в Балканската война, като на 7 ноември 1912 г. става първия пилот, извършил нощна бомбардировка, а на 14 март 1913 г. пръв в света лети над противникова столица - Цариград.

Така поставя началото на стратегическите действия на авиацията. Симеон Петров конструира авиационните бомби тип „Чаталджа”,изключително успешна конструкция. Впоследствие чертежите са предадени наГермания и така бомбата е използвана от Централните сили до края на Първата световна война. През войната Симеон Петров е началник на II-ро аеропланно отделение.

След войните се занимава с бизнес - продава велосипеди, а по-късно създава и фирмата за запис и грамофонни плочи „Симонавия“.

Източник: Арена Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Почивката - Просто си гледаш децата на друго място.

Харесай Дунавмост във Фейсбук