Русенец готви на звездите в „Манчестър Юнайтед"

5
Бисер Маринов - Бастена разказва историята си за това как от покрайнините на Русе се стига до „Олд Трафорд"
Бисер Маринов - Бастена разказва историята си за това как от покрайнините на Русе се стига до „Олд Трафорд"

Казват, че човек е толкова голям, колкото са големи и мечтите му. Когато си силно устремен към целта, граници за теб няма. Падат. Поредният ни пример за това твърдение е един българин.

Той е Бисер Маринов на 39 години от Русе. По-голямата част от живота му преминава в покрайнините на крайдунавския град. В момента обаче Бастена, както е известен сред приятелите си, е един от 200-те хиляди българи, които живеят и изкарват прехраната си във Великобритания. Там в Манчестър, на 3000 километра от родния Русе, Бисер сбъдна мечтите си.

Маринов е шеф-готвач на стадиона на „Манчестър Юнайтед" - „Олд Трафорд". Работното му място е във ВИП-зоната на съоръжението, където Бастена и колегите му хранят личности като сър Алекс Фъргюсън, сър Боби Чарлтън и много други.

Историята си за това как от покрайнините на Русе се стига до „Олд Трафорд" Бисер разказва пред „Стандарт".

Заминах за Англия през 2008 година. Тук не виждах развитие. Безработицата се увеличаваше с всеки изминал ден. Видях, че в България талантливите млади хора не получават шанс. Затова си събрах багажа и заминах. В Англия ме отведе нуждата от промяна, от свобода, от нещо ново.

Започнах да мия чинии и да чиракувам в кухнята на един ресторант в Лондон. После станах белач на картофи и леко по-леко се издигнах в йерархията. Много пъти съм си мислил да се прибера в Русе, но открих рецептата за успех - търпение, постоянство и много пот. Сега съм доволен, че моята храна носи усмивки и щастие, че сближава хората", започва разказа си Бастена.

„Много пъти съм се връщал в България, но отношението към мен продължава да се същото. Тук хората с пари си мислят, че могат и разбират от всичко, а то не е така. Това ме принуждава пак и пак да хващам самолета за Англия. Трябва да се боря и да продължавам напред. Обичам страната си и Русе, и един ден ще се върна. Моята идея е да си направя малко био-ресторантче с 25 места. Ще предлагам храна приготвена с продукти от градината, която да е свързана с ресторанта. Хората все повече се интересуват какво консумират, предпочитат био храните и се връщат към корените си", споделя идеята си Маринов и смята, че има промяна у българите. „Не мога да си кривя душата, има промяна в България. Забелязвам я у младите хора, които имат много правилен поглед и искат да се развиват. Искат да успеят".

Пренасяме се от кухнята в Русе до тази на „Олд Трафорд". „Започнах работа на стадион „Олд Трафорд" след интервю на което бяхме 200 човека. Избраха само 14 и аз бях един от тях. Как така в България съм неможещ и некадърен, а в Англия получавам такава отговорна работа?, пита се Бастена. „Работя във ВИП-сектора на „Олд Трафорд" от 2013г. Аз съм на всеки домакински мач на „Манчестър Юнайтед". Срещал съм се с легенди като сър Боби Чарлтън, Сър Алекс Фъргюсън и много други. Отношението към мен е невероятно.

Възхитен съм от енергията и човечността на хората към един българин.

Готвил съм за Том Круз, Харисън Форд и батальона на английската кралица - ветераните от войната", разказва русенецът. Спомня си какво е приготвил последния път за Сър Алекс. „Хапна сьомга с три вида зеленчуци".

Нашенецът се запознава случайно с един от футболистите на „Ман Юнайтед" - Маруан Фелайни, но няма достъп до звездите на „червените дяволи". „Ние нямаме голям достъп до футболистите. Всеки един от тях си има личен готвач, който му изготвя програмата за хранене. Тези футболисти, които не са в групата и идват да гледат мача от трибуните, предпочитат да хапват плодови салати и пият фрешове. Няма как да ги видим да ядат бургер и пържени картофи", шегува се Бастена. Един от ВИП-клиентите на Бисер преди време е екснападателят на „Юнайтед" и легенда на родния футбол Димитър Бербатов.

Бербатов беше на „Олд Трафорд" за мача с „Ростов" от Лига Европа в компанията на жена си и двете деца. Бербатов е обичан от всички хора свързани с „Юнайтед". Всички говорят с възхвала за него. Когато някой в клуба разбере, че съм българин и започва да ми говори за Бербатов. Говорил съм си с шеф-готвачите и както Съра пише в книгата си, Бербатов обича да си похапва", споделя Бисер.

Разкрива ни, че след като си свърши работата в ложата слиза долу до тунела и поздравява играчите, докато се прибират след двубоя. Надява се „Ман Юнайтед" да спечели Лига Европа и през следващия сезон да гледа мачове от Шампионска лига. А за какво мечтае Бисер Маринов? „Мечтая да работя в кухнята на отбора". Той е маниак на тема „Манчестър Юнайтед" и ни разказва какво го е запалило толкова по великия клуб. „Преди бях фен на футбола, но не и на „Ман Юнайтед". Станах фен на „червените дяволи" след като отидох там и усетих синдрома, силата и любовта на феновете. Виждам всеки ден как милиони хора живеят с любовта към „Юнайтед". Грабна ме историята на този велик клуб. С времето разбрах много неща за клуба. Смело мога да кажа, че „Ман Юнайтед" никога няма да спре да се развива, защото хората, които работят там, го правят с удоволствие", разпалено обяснява Бастена. Вярва, че сме много близо до дните, когато „Ман Юнайтед" отново ще доминира на родна и европейска сцена. Доволен е, също така, че в отбора има много момчета от школата. „Догодина ще се борим за титлата и все по-често и силно ще пеем „Glory glory Man United" (б.р. - химна на отбора)", завършва разговора ни Бисер.

************

Бисер Маринов работи в кухнята на "Манчестър Юнайтед", но знае какво е и при враговете. През годините му се случва да работи както при градския съперник - "Ман Сити", така и в големия враг - "Ливърпул".

"Никога тези два отбора няма да стигнат "Манчестър Юнайтед", натъртва Бастена.

Иначе Бисер не забравя българската кухня и често я приготвя на колегите си готвачи.

"С колеги готвачи се събираме, правим си барбекюта. Готвил съм им пълнени чушки, сарми и боб. Българската кухня е харесвана в Англия, защото се допира до турската, а тя на Острова е на почит", разкрива Маринов.

 

Източник: Стандарт нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари