Русе се побратими с аржентинския град Берисо

1

Стотици семейства с български корени живеят там

"В аржентинския град Берисо живее една от най-големите български диаспори – над 500 семейства с български корени. С подписването на споразумение за побратимяването му с Русе, водени от историческите, приятелски и културни връзки, ще дадем нов тласък на бъдещото сътрудничество между двете населени места. За нас е чест да станем първия български град, който протяга ръка към българската общност в този регион”. С тези думи кметът Пенчо Милков приветства колегата си от Берисо Фабиан Калярди на среща, която се проведе чрез видеоконферентна връзка, съобщиха от общината.

Специално за подписването на споразумението в Русе пристигна посланикът на Аржентина у нас Н.Пр. Алфредо Нестор Атанасоф. На онлайн срещата от българска страна присъстваха и зам.-кметовете Златомира Стефанова, Димитър Недев и Енчо Енчев, както и директорът на дирекция „Международни политики, стопански дейности и анализи“ Ивайло Кадишев.

Кметът на Берисо Фабиан Калиарди представи своя екип и разказа за развитието на града през последните години, като в разговорите се включи и посланикът ни в Република Аржентина Стоян Михайлов.

От своя страна аржентинският посланик Атанасоф благодари на местната администрация и на общинските съветници за решението им да официализират добрите взаимоотношения през годините на регионално и национално ниво чрез подписването на документа. Той беше единодушно определен като “исторически”. По думите на дипломата двата града си приличат много и по отношение на мултикултурното си развитие чрез приютяването на различни етнически групи. Той разказа накратко за българските си корени, които датират от началото на 20 век, когато неговите предци се установяват в Аржентина и конкретно в Берисо при голямата емигрантска вълна по това време.

В хода на разговорите беше обсъдено провеждането на общи инициативи между двата града, с цел подготовка на успешни проекти в областта на туризма, културата, социалното развитие, търговията и икономиката, както и по други въпроси от общ интерес, които ще са в полза на двете общности. Кметът Пенчо Милков представи пред аржентинския посланик и кмета на Берисо потенциала и икономическото развитие на региона, както и богатото културно-историческо наследство и събития от културния и спортен календар на града.

Припомняме, че поканата за сключване на споразумение е на посланика на Аржентина в България Н. Пр. Алфредо Атанасоф, а Общинският съвет гласува през октомври кметът на Община Русе да го подпише.

Аржентинският град Берисо се намира в провинция Буенос Айрес. Стотиците семейства с български корени, живеещи там, успяват да поддържат спомените за родината си живи чрез редица срещи и инициативи, а духовното им наследство е поддържано за десетилетия от три организации, основани от български емигранти. Македонско-български клуб, Дружество „Кирил и Методий“ и Дружество за взаимопомощ се обединяват през 1955 г. и образуват Българско културно дружество „Иван Вазов“. Тази институция отбелязва български празници и традиции и развива активно взаимодействие с Аржентино-българската фондация в Буенос Айрес. Към организацията е учреден състав за български народни танци „Седянка“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    4
    Берисо, Берисооо...
    Сега по стара русенска традиция, Пенча да предложи веднага аржентинския град Берисо да подмени водния си цикъл с по нов и иновативен такъв подобно на малката Виена, пардон, Русе! Тутакси отбрани пътностроителни и ВиК фирми да стягат багажа и да заминават да разкопават.
  • 3
    3
    Румен
    А с Бенгази кога?
  • 6
    2
    88
    И? Нас това, какво ни топли. Пенчо само отмята няква работа на хартия.
  • 8
    1
    Ура, другари!!!
    Наш Петко на изпроводяк може да се разходи до всестранно неизвестния град Берисо. Хич да не се връща. Харизваме им го даром. Пари ще дават да си го приберем, ама нямаааааа.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари