Русе почете паметта на офицерски кандидат Антон Петров

0
Русенецът загина при атентата в Кербала преди 20 години
Русенецът загина при атентата в Кербала преди 20 години Снимка: Областна администрация - Русе

Русенецът загина при атентата в Кербала преди 20 години

20-тата годишнина беше отбелязана с възпоменателна церемония и панихида на гроба на един от загиналите - офицерски кандидат Антон Петров от Русе, който завинаги остана на 26 години.

Церемонията беше организирана от неговото семейство и Съвместното командване за специални операции, което беше представено от над 40 военнослужещи, начело с неговия командир генерал-майор Явор Матеев, информира БНТ.

На днешния 27 декември 2003 г. в 11:45 часа база "Индия" в Кербала е атакувана с камион-бомба. Ръцете на шофьора-атентатор са завързани за волана, така че машината да не може да спре, дори след като военните откриват стрелба. Секунди по-късно следва мощен взрив.

България участва в операцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак от август 2003 г. до декември 2008 г. За този период Българската армия губи 13 военнослужещи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 12
    14
    Обективен
    Участието на тази мисия беше абсолютно ДОБРОВОЛНО, като интереса на доброволците беше продиктуван ОСНОВНО от финансовата облага и евентуално някакви далечни сметки за по-бързо кариерно развитие за офицерите.
  • -5
    13
    Архангел Михаил
    Помислете и за техните отпечатани родители.Те са тръгнали да изпълняват държавния си дълг.За мен те не са окупатори.Представете си че сега ударят сърбите българския контингент в Косово където ние поддържаме крехкия мир между сърби и албанци нашите рейнджъри какви ще се явят.Окупатори или миротворци ?Помислете малко върху това!
  • -2
    12
    Антоанета
    Е стига сме ги критикували Братя Българи!За мъртвите само добро или нищо.Никой не е знаел и очаквал какво ще се случи.Можело е да се завърнат живи и здрави след мисия но Уви!Атентаторите са си свършили прекрасно работата за жалост.Българска кръв се е пролята.
  • 4
    11
    До аре стига!
    Mного сте прав господине .Да така е.Какво търсят чужди нашественици в дадена страна.Това са окупатори част от чужди сили.Те не защитават родината.Те представляват част от окупационни войски.
  • 6
    10
    Аре стига!
    Защитавам си моя дом, моята жена, моите родители и моите деца! Чий хуй е търсил тоя Антон Петров в моя дом? На 2500 километра! Аз дори не знам къде е неговия дом! Какво търси той в моя???
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари