Отбелязваме 20 години от атентата в Кербала

1
Данаил Ковачев се срещна с Иванка Петрова, майка на офицерския кандидат Антон Петров
Данаил Ковачев се срещна с Иванка Петрова, майка на офицерския кандидат Антон Петров Снимка: Областна администрация - Русе

Церемонията ще се състои в гробищен парк "Чародейка" в Русе

На 27 декември от 11:00 часа в гробищен парк „Чародейка“ в Русе ще се проведе възпоменателна церемония и панихида в памет на офицерски кандидат Антон Петров, който завинаги остана на 26 години. Церемонията се провежда ежегодно, като тя е организирана от семейство Петрови и Съвместното командване за специални операции /СКСО/. На нея винаги присъстват негови роднини, приятели, бойни другари, както и представители на държавната и местна власт. По традиция паметта на Антон Петров ще бъде почетена с едноминутно мълчание, поднасяне на венци и цветя, запалване на свещ и оставяне на задължителната цигара до паметната плоча на героя от Кербала.

Припомняме, че през тази година се отбелязват 20 години от терористичния атентат срещу база „Индия“ в Кербала, Ирак, при който загинаха петима български военнослужещи от състава на Първия пехотен батальон и десетки бяха ранени. На 27 декември 2003 г. в 11:45 часа базата бе атакувана с камион-бомба. Ръцете на шофьора-атентатор са били завързани за волана, така че машината да не може да спре дори след като военните откриват стрелба.

Секунди по-късно следва мощен взрив. Вследствие на атаката загинаха майор Георги Качорин, командир на рота; старши лейтенант Николай Саръев, командир на взвод; и офицерските кандидати Иван Инджов – командир на отделение, Антон Петров – командир на отделение и Свилен Киров – мерач. Всичките те са повишени в звание посмъртно. Други 27 от българските бойци бяха тежко ранени, а базата – сериозно повредена.

Областният управител на Русе Данаил Ковачев се срещна с Иванка Петрова, майка на офицерски кандидат Антон Петров. „Неговите доблест, кураж и самоотверженост ще останат завинаги в паметта на българите. Макар и далеч от родината, той и неговите бойни другари доказаха за пореден път непоколебимия дух на българския воин, участвайки в тежка мисия в друга държава“, сподели Ковачев. Той посочи още, че българските воини там са помогнали много при установяването на реда и сигурността.

България участва в операцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак от август 2003 г. до декември 2008 г. За този период Българската армия губи 13 военнослужещи. В Пантеона на бойната слава, редом със загиналите на 27 декември 2003 г. ще останат: офицерски кандидат Димитър Иванов Димитров, офицерски кандидат Владимир Неделев Пашов, офицерски кандидат Гърди Христов Гърдев, офицерски кандидат Преслав Йорданов Стоянов, офицерски кандидат Валентин Николаев Донев, офицерски кандидат Марин Милев Милев, офицерски кандидат Цветан Стоянов Камов, офицерски кандидат Паун Стоянов Георгиев.

От първата година до днес военните поделения, част от които бяха загиналите, участват в поклонения пред паметта на своите колеги и по родните им места. На церемонията се очаква да присъства лично командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев, както и десетки военнослужещи от Съвместното командване за специални операции.

Същевременно на 27 декември от 11:00 часа по Военния телевизионен канал ще бъде излъчен филма „Разкази от Кербала“. Автор на лентата, която разказва за събитията от преди 20 години, е Николай Чадаров. Филмът беше прожектиран вчера в Централния военен клуб в присъствието на министъра на отбраната, висши военни и роднини на загиналите бойци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    15
    Наивно
    Наивно мислеха,че отиват да раздават и усвояват помощи/грантове. Всъщност попаднаха в епицентъра на гражданска война за ,която не бяха подготвени. Нямаше противотанков ров,нямаше заграждения. Охраната нямаше категорични инструкции. Четиримата убити нарушиха и/или не знаеха сапьорските правила и глупаво излязоха от прикритието си веднага да оглеждат камиона - бомба.
  • 6
    14
    Хайде, хайде
    Всеки ден загиват строителни работинци, електротехници, шофьори и т.н. и т.н. Хора, които правят нещо смислено и нужно за родината си. За тях обаче, панахиди няма! Това, умрялото момче, произвело ли е през живота си една гайка? Не, не е. Просто е научило по кофти начин, че при живия counter strike няма рестарт.
  • 1
    13
    поправям се
    Коментар 12 е за коментар 10.
  • 5
    12
    до 11
    В Прага сме загубили един войник. Това е единственият път, когато Варшавският договор е мобилизирал и български военни. В Кербала колко загинаха, бе теле? А в Камбоджа колко загинаха? А в Афганистан? Над 20 души, без да се броят осакатени, побъркани, самоубили се и т.н.Те не са защитавали България, а частни интереси . По принцип те са основно доброволци и се натискат да ходят на "мисии" защото им плащат по-добре за тях.
  • 4
    11
    До 8
    Защо си говориш сам, джендъре третополов ? Вече взе да ви праска здраво шизофренията откакто Зеленски изпадна в немилост, а ? Иди при господаря си ДеБелян да ти набие някоя опорка отзад ха ха ха
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари