Пенчо Милков: Русе не трябва да забравя подвига на боеца Антон Петров!

4
Почетоха паметта на загиналия в Кербала офицерски кандидат
Почетоха паметта на загиналия в Кербала офицерски кандидат Видео: Русе Медиа

Почетоха паметта на загиналия в Кербала офицерски кандидат

В Русе бе отслужена панихида на гроба на офицерски кандидат Антон Петров – един от петимата български военнослужещи, загинали при атентата с камион бомба в Кербала. 20-ата годишнина от терористичния акт в база „Индия“ в Ирак събра близки, приятели и колеги на русенския рейнджър, останал завинаги на 26 години.

За да почетат паметта му, в Русе дойдоха военнослужещи от Съвместното командване за специални операции, бивша 68-а бригада „Специални сили“, водени от командира генерал-майор Явор Матеев. На церемонията присъстваха още областният управител Данаил Ковачев, кметът на Русе Пенчо Милков, съветникът на президента Димитър Стоянов, началникът на гарнизона подполк. Павлин Илиев и други официални гости, както и семейството на другия загинал русенец в Ирак – офицерски кандидат Валентин Донев.

Свещеници от Русенската митрополия отслужиха заупокойна молитва, след което слова произнесоха областният управител и кметът. „Антон не е сам и не е един. Той е боец от нашата армия. И затова той е пример. Ние трябва да знаем, че за да бъдем силни, за да бъдем спокойни, други мъже всеки ден се подготвят, всеки ден са в готовност да ни защитят – ако се наложи, с живота си. Поклон за тази обща сила и увереност, която давате на родината си. Трябва нашата общност в Русе да не забрави не само индивидуалния подвиг на Антон, но и примера му, за да бъдем силни и единни като общество“, каза Пенчо Милков, предаде Русе Медиа.

Ген.-майор Явор Матеев сподели, че 20-те години са минали от една страна като миг. „Но е и много тежко и трудно всеки път, когато се замислим и си спомним за неговото дело, и всеки път, която заставаме тук преди неговия гроб. Точно преди 20 години съдбата и обстоятелствата ни отнеха офицерски кандидат Петров и още четирима негови другари, на които и днес, и утре ще отдадем заслужена почит и уважение. Уважение и преклонение пред доблестни воини на България, изпълнили своя дълг пред отечеството. Нека всички да знаят и помнят, че тия наши другари загинаха, изпълнявайки най-върховен дълг, който всеки българин може да изпълни – дълга да служат на отечеството си, на българската армия“, каза ген.-майор Матеев.

Под звуците на военен оркестър бяха поднесени венци и цветя, а със залп и едноминутно мълчание бе отдадена почит към загиналите български военни.

Майката на Антон ПетровИванка Петрова, благодари на колегите на сина ѝ, които всяка година на 27 декември идват в Русе.“Това е много голяма подкрепа за нас. Аз няма да забравя един негов колега, когато се върнаха от Ирак, дойдохме тук, на гроба. И той каза на Петя – ти загуби един брат, спечели още 20 братя. И да, те наистина през годините го доказаха, че са мои синове и нейни братя“, сподели тя през сълзи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    27
    След дъжд качулка
    Колкото и да го критикувате/плюете Червен Пънчо, той и русенските комунисти начело с павликенския мазен цървул постигнаха целта си за втори мандат да управляват община Русе и да си пълнят гушите ненаситни, след като десните партии не можаха да се обединят с единна кандидатура. Така те подариха къде неявно/явно управлението на това недоразумение. А на всички трябваше да им е ясно, че както излъга при предния мандат за въздуха и други неща, така и при следващия ще лъже още по-безобразно и нагло с фалшивия слоган за комунистическото сърце. Сега продължава по същия начин да баламосва червени и заблудени индивиди и да си прави изключително тъп РR. Както казват хората След дъжд качулка ,та и сега, колкото и да го оплювате, толкова той си мисли, че манна небесна го ръси. Отвратеняк!
  • 6
    26
    Русе не трябва да забравя своя...
    Освен, че е слаб кмет, той притежава и най-характерното за комунистите - популизъм и лъжа. Преди два месеца не каза, че ще вдига данъците, а лозунгът ме беше популистки "С Русе в сърцето". Е, това е, комунистическата ленинско-сталинистка политика
  • 8
    25
    Онзи
    Какъв подвиг е извършил ,че не ми е ясно ? Защитавал е държавната граница ? Спасил е хора в критична ситуация? И не на последно място - наборен войник ли е или наемник ? Наемник е ! Знаете ли ,как им викат на такива войници ? 'Воиник на съдбата" .Подписвайки договор (срещу заплащане ) той е знаел ,че може и да не се върне . Напразно се опитват да героизират едни хора загинали в чужда война за чужди интереси .Какво спечели държавата ни от тази тяхна смърт ? Територии,пари ,междунарно уважение ? Нито едно от изброените . Единствено ми е жал за родителте и близките на тези хора -за тах загубата е непрежалима .
  • 6
    24
    Отвратен
    Изрода Антон Петров нахлува тежко въоръжен в дом на 2500 километра от България, това не ти е съседния вход. Урода отива с ясното намерение да убива мъже, жени и деца. Той не отива там с коледни подаръци! Отива с оръжие в ръка!!! На този гнус гроба му трябва да се препикава редовно!
  • 9
    23
    До 22
    Нашите журналисти са мисирки. Мечнчо отдавна ги е купил и са на хранилката. Естествено, че ще пишат за клоните, счупени от бурята. Но няма да пишат за по-високите данъци, подарък от комуниста кмет, няма да пишат за разкопаните улици и "водния проект", чийто единствен резултат беше вдигането цената на водата. Не пишат и за хаоса в сметосъбирането. Не пишат и за огромната армия от заместник кметове, които ни подсигурява леблебийския кмет.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари