Русе отбелязва Световният ден на Земята

0
Организира се ежегодният конкурс за екодизайн "Мисли зелено"
Организира се ежегодният конкурс за екодизайн "Мисли зелено"

С поредица от събития се отбелязва Световния ден на Земята и в Русе.

За първи път Ден на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Милиони северно американци участват в демонстрация и настояват политици, държавници, бизнессреди да включат в своите приоритети опазването на околната среда.

През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда, пише ТОП НОВИНИ.

Да бъде увеличен броя на дърветата по света, е първата от 5-те водещи цели, които се предприемат, със стартирането на обратното броене в чест на предстоящата 50 -та годишнина. Сами по себе си и заедно, тези инициативи ще окажат значимо и измеримо въздействие върху Земята и ще послужат като основа за осигуряване на по- чиста, по-здравословна и по- устойчива планета за всички нас.

Дърветата помагат в борбата с изменението на климата. Те абсорбират излишния въглероден диоксид от атмосферата. В рамките на една година, около 4 дка залесени дървета абсорбират същото количество въглероден диоксид, което се продуцира от автомобил, изминал 26 000 мили (~ 42 000 км).

Дърветата ни помагат да дишаме чист въздух. Дърветата поглъщат миризмите и вредните газове (азотни оксиди, амоняк, серен диоксид и озон) и филтрират фините прахови частици от въздуха, като ги прикрепят по листата и кората си.

Дърветата помагат на обществата. Дърветата помагат на обществата да постигнат дългосрочна икономическа и екологична устойчивост, осигурявайки храна, енергия и доходи, категорични са специалистите.

В Русе е организиран ежегодния конкурс за екодизайн „Мисли Зелено / Think Green”. Целта на конкурса е да насочи вниманието на младите хора към неотложните екологични предизвикателства и да провокира тяхното въображение и креативност. Победителите ще бъдат обявени на 27 април на сайта на ПГДВА,,Й.Вондрак” - Русе, www.pgdva-ruse.net, съобщават още от РЗИ- Русе.

Сред организираните инициативи са още: На 22 април в ОУ,,Иван Вазов”  ще бъде отбелязан Международния ден на Земята, като за целта учениците са изработили макети, рисунки, постери, мултимедийни презентации на тема „Земята – нашият дом”.  Ще бъде излъчено радиопредаване по актуалната тема сред учениците.

Също днес в СОУЕЕ „Св.К.К.Философ” учениците от 3д клас, които са сред финалистите на националния конкурс към Министерство на здравеопазването на тема „Посланици на здравето”, ще отбележат събитието с изложба на рисунки и открит урок с експерт от РЗИ– Русе по актуалната тема.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари