Русе остана без медицински сестри

1
Освен медицински сестри, проучване на Русенския университет сочи, че в Североизточна България има свободни места за 200 акушерки
Освен медицински сестри, проучване на Русенския университет сочи, че в Североизточна България има свободни места за 200 акушерки Видео: БНТ Русе

За остра нужда от медицински сестри в русенските болници сигнализират медици. Проблемът с липсата на кадри е в цяла Североизточна България – над 600 са незаетите работни места в лечебните заведения, сочи проучване на Русенския университет.

85 са работните места за медицински сестри в една от частните русенски болници, но 23 от тях са незаети. Основната причина – отлив на младите хора да учат и работят по професията заради ниското заплащане.

“Сега има лечебни заведения, в които работата върви и заплатите на сестрите са по-високи. Но има и такива, които вземат 400-500 лева – неатрактивна сума за млад човек”, разказа управителя на учебно заведение в Русе д-р Ивелин Йоцов.

Решение за лечебното заведение донякъде са летните стажове на студентите от факултета по Обществено здраве и здравни грижи към Русенския университет. Сред стажантите е третокурсничката Ейджан Неджепова от Русе.

“Трудно е, не е лесно, но когато помагаш на хората,и те са доволни, мисля, че нещата се получават”, каза тя.

Догодина в Русенския университет ще завършат първите 25 медицински сестри. Според декана на факултета, всички ще намерят реализация.

“Някъде около десетина години в Русе не се обучаваха и това създаде една ниша от потребности от този тип кадри”, обясни проф. Тодорка Стефанова.

Освен медицински сестри, проучване на Русенския университет сочи, че в Североизточна България има свободни места за 200 акушерки.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари