Защо пак избираме 51 общински съветници в Русе?

4
Според данните от последното преброяване броят им трябва да е редуциран до 41
Според данните от последното преброяване броят им трябва да е редуциран до 41 Снимка: Dunavmost

Според данните от последното преброяване броят им трябва да е редуциран до 41

Населението тенденциозно и необратимо намалява, но платените обществени позиции – не. Фрапантен случай е родният ни град Русе, който заради обезлюдяването вече трябва да избира 10 общински съветници по-малко. Изглежда справедливо и логично, но какво се случва всъщност?

Ето и малко цифри:

За десетилетие хората у нас са се стопили до 6 447 710 души, сочат данните на НСИ към 31 декември 2022 г.

За първи път в историята на преброяванията всички големи градове губят население. Според последното преброяване рекордьорът по загуба на жители е Русе. Населението на община Русе е 139 226 жители в края на 2022 според данните на НСИ.

Градът е намалял с около 60 хиляди души, което представлява загуба на 32,7% от населението му. И тъй като вече тук вече не живеят над 160 хил. души, Общинският съвет следва да се състои от 41 души, а не от вместо 51.

Как е според Закона за местното самоуправление и местната администрация?

Жителите на 100-хилядна община избират 37 съветници, а ако са между 100 и 160 хиляди – 41.

Всички останали по-големи общини се управляват от 51 съветници, само Столичната, която обхваща 1,2 милиона население, избира 61.

Така биха изглеждали фактите, ако се отчетат цифрите на националната статистика, а не на ГРАО.

Местата в общинските съвети се определят на база на населението към 4 август - датата, на която президентът Румен Радев обнародва указа си за насрочване на изборите на местните избори на 29 октомври. Но вместо актуалната информация от националното преброяване на НСИ, политиците предпочетоха като определяща база броят на населението по постоянен адрес по данните на ГРАО.

От тук си задаваме въпроса – защо се заобикаля Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМ) и се извършва подмяна на реалните цифри? И какъв интерес ще обслужим като гласуваме на местните избори – общественият интерес, който казва, че на глава от населението не се полагат толкова много на брой общински съветници или частни интереси, вече парадоксално преоблечени като обществени?

Градът е с влошена демографска и икономическа структура – застаряващо население, структуроопределящите предприятия с лош екологичен профил и обществено мнение вече силно ги поставя под въпрос, работната ръка е ниско платена и все по-лошо квалифицирана. На този фон не е изненадващо, че апетитът към обществени и не лошо платени позиции се засилва, но това ли е решението Русе да забърза развитието си.

И както е тръгнало, накрая всички ще работим политици.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    21
    капацитет
    Мисля че във връзка с феноменалното обезлюдяване, общинските съветници в цялата страна, трябва да бъдат намалени с 1/4.
  • 5
    20
    Николай
    Защо пак избираме 51 общински съветници, а не 41.Защо се заобикаля Закона за местното самоуправление. Защо се харчат по 800 хиляди лева за заплати на година за общинските съветници? Има един виновник и той е Пенчо Милков.
  • 9
    19
    Отново
    51 хрантутници, значителна част от които са и некадърници. Има и един павликенски цървулогений, който няма наяждане и пълнене на джоба и мазната гуша. Отврат, всякаква измет се е втурнала да става общински съветници. Резултати от работата им - почти нулеви.
  • 2
    18
    до бай Ставри
    единствената възхвала към Пенчо е, че е достоен за теб, поне за 15-20 години. А на 30 октомври той остава и без имунитет
  • 3
    17
    Ставри
    Кой е този Пенчо, за който всички пишете и го възхвалявате?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари