Русе е като Саудитска Арабия, но това не е петрол

5
Живущи в района на старото сметище се оплакват от задушлива миризма на нефтопродукти
Живущи в района на старото сметище се оплакват от задушлива миризма на нефтопродукти Видео: Русе Медиа

Живущи в района на старото сметище се оплакват от задушлива миризма на нефтопродукти

„Чувстваме се като в Саудитска Арабия, само дето от недрата на земята не извира петрол, а изтича гудрон, споделят русенци, които живеят или работят в района на старото сметище. Там отново има задушлива миризма на нефтопродукти, а по склона на бившето депо, както всяка година при високи температури, са се получили пробиви от гудроновите ями.

Остатъчният продукт от масла и битум, който представлява силно миришеща и неподлежаща на рециклиране маса от производството на бившето предприятие „Леон Таджер“, навремето е бил изхвърлян в ями в старото сметище. След рекултивирането на депото проблемът се очакваше да бъде решен, но се оказва, че всяка година отново се появява, макар и в по-малка степен, информира Русе Медиа.

Хората в района разказват, че от 2015 г. всяко лято се сблъскват с миризмите и разливите. За разлика от сегашното положение, през 2015 г. не е имало изградена канавка и дренажна система, която да поема разтеклата се маса, а всичко се е изливало на пътя и се е стичало надолу. Те все още си спомнят за коли, които са затънали и залепнали в субстанцията. Разказаха и за случай, когато се е наложило пожарната да прави спасителна акция, за да извади възрастна жена. Тя се е опитала да спаси теле, попаднало в гудрона, но самата тя е затънала до кръста и пожарникарите е трябвало да я извадят.

Тази година пробойните са видими на три различни места през около 30-50 метра едно от друго, а самата гудронова река се стича към близката автоморга и е приблизително около 30 метра. Гудронът все още продължава да избива, но за разлика от миналата година, когато е направено отново укрепване, бандажиране и затрупване със земна маса, този път е избил в основата на склона. Поради свличане на пръст има разместени бетонни плочи от самия улей и оттам е основният разлив.

Това, което институциите могат да направят, е да се обърнат към фирмата изпълнител. Както всяка година, оттам се очаква да изпратят техника и хора, които в сутрешните часове, когато температурите са по-ниски и субстанцията е по-твърда, да изгребат и почистят разтеклия се гудрон.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    3
    чул
    Казват че гудронът дълбае и разяжда.Преди години едно добиче едвам го измъкнали,крава и било после останало без козина.Опасно е когато е горещо защото гудрона става рядък като мазут и се процежда.Пробшема е за разглеждане и наблюдение от европейско и международно естество,но ма русенски общински съвет не му се чува по стар обичай за да не си разваля рахатлъка.Зер от тук или там смучат рахат локум с кафе ,вода и мед.После ,кмета виновен.Общинските съветници са за смяна всичките до един.ВъН от Общината.Нови са нужни със желание ,а не бакали и инкасатори.
  • 2
    2
    кмете!
    За акъл и идея се плаща....ама пари не видяхме.
  • 11
    1
    Запознат от тук и там.
    Както е казано това е завещание от БИМАС "Леон Таджер".От ерата на социалистическият екологичен подем на Русе и неговите скодоумни управници вибриращи в резонас със "Верахим"-Румъния-Гюргево и ред други изтъпления на крадливото русенско политическо лидерство.Ямите се бяха запалили през 80-те та Русе иска помощ от пожарната в Букурещ и Гюргево за погасяването на пожара Неясна е дълбочината на ямите и стигнали ли са до подпочвен пласт питиейна вода? Там има изчезнал булдозер и едър рогат добитък.Може и някой да е метнат там от местна върлуваща банда но няма данни на този етап.Кмета на Русе трябва да иска помощ,средства за решаване на проблема директно от Брюксел,Виена,САЩ.Финансиране пълно от ЕВРОПА.Фирми чужди за решаване на проблема и изпълнители с проект които са с опит международен по тези въпроси.Никакъв достъп на средства до български изпълнители или фирми регистрирани от българи в Европа и САЩ.Защото парите: АМ,ЯМ и ДжаМ. Накрая нищо.Общински съвет Русе да не се тикат преди заседание в кенефа на общината за "Пояснителни и Методически Указания"...защото там има микрофон и са във чувала :-) .Проблема с ямите с гудрун е належащ за решаване и най вече района около тях за обезопасяване.Може да попадне там малко дете,заблуден,болен,добитък или недай боже "Офроуд" манияк.Проблема е сериозен и кмета има пълно право да иска помощ от Европа и международни организации.Проблема засяга и Европа.Да не мълчат като задници и да се блъскат кой да отупа парите и ЧАО.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари