Русенци: Ще напуснем града заради „химичния коктейл“ във въздуха

13
Екосдружение "Дишай, Русе" към институциите: Работете по проблема с мръсния въздух, а не го отричайте
Екосдружение "Дишай, Русе" към институциите: Работете по проблема с мръсния въздух, а не го отричайте Снимка: БГНЕС / архив

Екосдружение "Дишай, Русе" към институциите: Работете по проблема с мръсния въздух, а не го отричайте

Екосдружение "Дишай, Русе" обобщи резултатите от анкета относно състоянието на атмосферния въздух в Русе. Допитването е организирано в периода 25 септември - 3 октомври в групите във фейсбук "За чисти вода и въздух", "Русе диша", "Русе" и в лични профили. В прочуването са се включили 598 респонденти, съобщи Мира Душкова, член на Управителния съвет на екосдружението.

По думите ѝ анкетата показва, че за русенци, живеещи основно в кварталите "Възраждане", "Здравец", "Родина" и център, е налице проблем с качеството на атмосферния въздух. Респондентите съобщават най-често за "химичен коктейл", който изключва като замърсители запалените стърнища от Румъния и битовите замърсители. Замърсяването става предимно през нощта, когато липсва контрол от отговорните институции.

"Според анкетираните институциите в Русе не правят достатъчно и не успяват да контролират потенциалните замърсители, за да решат дългогодишния проблем. Затова гражданите призовават за кардинални и радикални мерки - непрекъснат мониторинг, солидни глоби и затваряне на предприятията, докато не гарантират спиране на замърсяването извън производствените си сгради. Всички мерки да бъдат ефективни, а не формални", казва Душкова.

Според нея отговорите на анкетата разкриват, че русенци са обезпокоени за здравето на семействата си, поради което някои планират да напуснат града.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    29
    Шефът на Операта
    не е ли от Партия "Има такъв простак"?! И е много чудно как той търпи на работа разни разпищолени оперни певици, дето правят групи за чист въздух, където сварят, плюейки сегашния кмет и надявайки се да се докопат до общинския съвет. Да не говорим за роднинските назначения на разни дебели моми в админситративно-техническия отдел на Операта, които две и две не знаят, но понеже имат протекции. А иначе точно тия бяха първи при подписките за по-високи заплати на служителите в опери и театри, пък не се спряха да ходят по морета, планини, екскурзии и къде ли не още. Е как става тоя номер с една малка заплата, както те твърдят за тяхната?!
  • 14
    28
    Митьо Тъпото
    Защо така говорите за Танчето,аз съм много доволен. Преди мен пък е бил доволен сума ти народ. Чувам че и от Общината имало доволни от Таня,ама какво да направя. А пък за ДГ „ЧУЧУЛИГА” е вярно,ама причината не е защото е до университета,ами защото е до тях.
  • 5
    27
    Еееех безвремие
    Нека Шериата влезе в сила. И безтова арабин-мюсли ни управлява. Те тогава крадливите му ръчички ще са му фира.
  • 12
    26
    Re: четиво с продължение 1 и 2
    Русенци да си отворят очите и да излязат от будната кома!
  • 14
    25
    Четиво с продължение част 2
    Продължение от коментара по-долу Понеже тя обича да сменя работните си места през година две, а и бъдещето й в общината не е много ясно, понеже сменя и благодетелите си, СПЕЦИАЛНО ЗА НЕЯ Е ОБЯВЕН КОНКУРС ЗА ДИРЕКТОР НА ДЕТСКАТА ЗАБАВАЧКА „ЧУЧУЛИГА”… Обявен е в последния работен ден на градоначалник П. М. – 25 септември 2023 г. със нарочна заповед… Мястото се пази от година единствено и само за нея и е едно от най-апетитните в града – в близост до университета – където дамата има също амбиции и вече изпълнява асистентски функции… По въпроса всичко е уредено и със съжителстващия с нея изпълняващ в момента градоначалник Д. Н. … Тя си е разработила сама теста за конкурса и няма реална конкуренция… Датите са така подредени, че всичко да е в ръцете на благодетелите й – градоначалници и заместник градоначалници… От нея е само останалото… В същото време на директорски места в други забавачки работят пенсионерки, както и такива в просветния отдел, но за тях никой не повдига и въпрос… Така е и в много други отдели и дирекции на общината… Всъщност – тя не е единствената шефка на забавачка, уредена от градоначалника П. М. … Така преди време в забавачката в квартал „Здравец” за шеф бе спусната учителката на децата на градоначалник П. М. – Д. К. … В квартал „Възраждане” пък шефското място се зае от човек от партийната листа на градоначалника от предишните местни избори – И. М. … Шеф в училище „Олимпи Панов” случайно или не стана партийната другарка на градоначалника – В. Г.… Като сме подхванали темата за просветата, да обърнем малко и внимание на културата… В ресорния отдел на общината ръководното място се заема от вечната Амбър – И. Ч., но не така стана положението с конкурсите за директори на Операта и русенския Tеатър – червената метла на градоначалник Pe Mi и там си каза думата… Не по-зле е положението в Комунални дейности на общината. Там емисарите са трима – и ходят по всички обекти и принуждават работниците да хвалят направеното по времето на градоначалника П. М. … Какво е качеството – друг въпрос… редови служители са карани да правят записи и селфита колко са доволни от създадената им от градоначалника П. М. работа… все едно са служители в частният му имот… Каква им се, че идва гладна и студена зима и ако не гласуват с правилната бюлетина 69 – да ходят да работят другаде… Уважаеми журналисти, ние категорично заявяваме, че няма да търпим една нищо и никаквa кариеристка да ни разпорежда как и за кого да гласуваме! Вярваме в свободните и все още независими медии и се надяваме тези редове да намерят място при вас, за да се чуе гласът ни от обществото! Копирайте настоящия текст и го разпространявайте! Служители на Община Русе
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари