Русе е домакин на кулинарно състезание между ученици от Северна България

1

Осемнайсет ученици от седем области в Северна България  демонстрират висши кулинарни и ресторантьорски умения в надпревара, провеждаща се днес в родното място на торта „Гараш“ – Русе

Участниците, които са разделени в дванайсет отбора, ще трябва да се преборят за титлата „Най-добър млад готвач“ и „Най-добър млад сервитьор“. Кои обаче ще са призьорите на регионалния кръг на националното състезание по посочените професии ще се разбере в края на деня. Те ще бъдат оценявани от доказани експерти.

В журито влизат председателят на Асоциацията на сомелиерите в България Михаил Марковски, генералният координатор на организацията Катя Бакиева и Детелин Илиев. Кулинарните заложби на младите готвачи ще бъдат наблюдавани от зорките погледи на председателя на Българската асоциация на професионалните готвачи Георги Ерменков, както и от Александър Русев и Светломир Петров.

Поради пандемията от COVID-19 и наложените ограничителни мерки състезанието в другите две традиционни направления – за барман и хлебар-сладкар няма да се проведе на регионално ниво, а директно в столицата.

На последното състезание, което се провело през 2019-а Добростин Стефанов, който е възпитаник на Професионалната гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“ се е класирал втори. Гимназията е сред лидерите в Северна България, а и в цялата страна. Тя организира и единствените в България състезания „На върха на ножа“ и „Като шеф готвачите“, което е предназначено за по-малките и кандидат-гимназистите. Директорката на училището Ренета Вълева споделя, че особено по-малките деца са изключително щастливи да се докоснат до приготвянето на собствената си храна. По нейните думи това е и истинско щастие за организаторите. За съжаление поради ограниченията тази година не се е състояла надпреварата „На върха на ножа“, но през май се предвижда да се проведе „Като шеф готвачите“. Ренета Вълева има и намеренията да направи още едно състезание за по-малките ученици, като то отново ще бъде единствено по рода си, но в друга специалност.

В състезанието се включиха ученици от областите Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Плевен, Русе и Търговище. На днешното събитие, което се организира от Министерството на образованието и науката, присъстваха множество представители на местната и държавна власт, както и на бизнес средите.

Благодарение на съвместната дейност между Областната администрация и РУО приемът в професионалните паралелки в Русенско се увеличи до 61%. Красимир Иванчев  подчерта оказваната от тях постоянна подкрепа, в т.ч. осигуряване на стажове и спонсорство. Идеята е учащите да влязат в реална работна среда и да бъдат отлично подготвени в последствие, когато трябва да се реализират на пазара на труда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари