Отличиха най-добрите пера в националния конкурс за къс разказ „Мостове”

0
Състезанието се провежда ежегодно в Русе, а организатори са Дамски писателски клуб „Фортуна“ и Клуб „Мечтание“, с подкрепата на Фондация „Русе – град на свободния дух“ и с медийното партньорство на Дарик Радио
Състезанието се провежда ежегодно в Русе, а организатори са Дамски писателски клуб „Фортуна“ и Клуб „Мечтание“, с подкрепата на Фондация „Русе – град на свободния дух“ и с медийното партньорство на Дарик Радио Снимка: в. "Бряг"

В Регионална библиотека „Любен Каравелов“ днес беше представен сборникът „Тайните от прашния гардероб“ от третото издание на Националния конкурс за къс разказ „Мостове“

В тазгодишното трето издание на надпреварата голямата награда или т.нар. награда на журито, която се дава при пълно единодушие между всички оценяващи, отиде при Валентин Попов, по-известен с творческия си псевдоним Вотан за разказа му „Гардеробът“, съобщава "Бряг"

Наградата на публиката беше присъдена на Христина Делчева – Мачикян от Пловдив за разказа ѝ „Каменният дом“. „Рибешко оченце“ на Елена Павлова донесе на авторката си наградата на Дамски писателски клуб „Фортуна“, а „Какви тайни се пазят в джоба на детството“, написан от Ив-Ан Драгомирова беше удостоен с наградата на Клуб „Мечтание“. „Звездата от мазето“ и „Кутия с писма“ съответно на Магдалена Желязков и Гергана Христова получиха наградите на Дарик Радио и Фондация „Русе – град на свободния дух“.

Всяка година в конкурса участват между 45 и 75 текста. От тях журито отличава десетте най-добри, сред които номинира шест с допълнителни награди. Тъй като добрите текстове винаги са повече от десет, четирите организации отличават и по още два разказа.

Тази година темата на конкурса беше „Тайните от прашния гардероб“, като по нея са писали 9 мъже и 37 жени от цялата страна. Интересно е, че поради пандемията от COVID-19 и поради наложената социална изолация организаторите бяха решили да привлекат повече хора към творческото писане и именно затова бяха инициирани две предизвикателства. Първото предизвикателство – „Машина за спомени“, представляваше верижно писане на текст. В него се включиха 23-ма участници. Всеки от тях писа своята част в рамките на 24 часа и при условие, че не надвишава 1500 думи. Общият текст би могъл да се определи като новела или повест, но с 23-ма автори. Второто предизвикателство „Земя без хора“ – беше писане на разказ по зададено начало. В него се включиха осем участници. Всеки разказ започва с едни и същи 200 думи, но продължава по различен начин. В инициативите се включиха и българи, живеещи в чужбина.

Далеч не по-малко интересен факт е, че запазена марка на сборниците „Мостове“, е черно-бялата корица с червени букви. Автор на корицата тази година е Атанас Великов, а издател - ИК „Тюрзис“.

Състезанието се провежда ежегодно в Русе, а организатори са Дамски писателски клуб „Фортуна“ и Клуб „Мечтание“, с подкрепата на Фондация „Русе – град на свободния дух“ и с медийното партньорство на Дарик Радио.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари