Русе диктува модата преди век

1
Дамите край Дунава налагат виенския шик в тоалетите
Дамите край Дунава налагат виенския шик в тоалетите

Модата е индикатор за развитието на обществото. А Русе несъмнено дава тон на модерния живот у нас още преди повече от век, когато много от новостите в България започват точно край Дунава. И докато архитектурното изящество превръща стария Русчук в "Малката Виена", то дамите на свои ред налагат виенския шик в облеклото. Бална рокля на повече от 100 г. е сред уникалните експонати в Музея на градския бит в Русе, известен още като Къщата на Калиопа. Кокетната одежда е от 1908 г. и е била изработена в румънска столица Букурещ. Тя е от първата модна тенденция на "Шантеклер", която навлиза в страната ни в началото на миналия век, информира "Стандарт нюз".

Роклята е изработена от черна дантела, с много ефектна декорация с мъниста и с малък шлейф на гърба. Тоалетът изцяло променя силуета, обяснява етнографът Искра Тодорова от музея в Русе. Дамското облекло се стеснява и тогавашните тенденции налагат т.нар. спънати рокли. Те имитират силуета на японското кимоно, разясняват специалистите. Справка показва, че "шантеклер" е наименование на пиеса от 1910 г. и написана от автора на "Сирано дьо Бержерак" Едмон Ростан. Заглавието съвпада с името на главния герой - петел, който с песента си може да накара да изгрее Слънцето. Роклята на повече от век е част от експозиция "Жените в обществото". В нея място намира и рокля на снахата на Панайот Хитов, която е дарение от неговите наследници.

Тя е с изчистена линия, а гърбът имитира русалка с две изящни ленти като рибени люспи. Тоалетът е от 30-те години на 20. век. Той също е богато украсен. Част от експозицията разглежда културните модели за забавления от началото на миналия век в града. Тогава баловете започват да се налагат като най-бляскаво събитие за светското общество. На тях се представят новите модни тенденции, обсъждат се дори кандидатури за женитби, твърдят историците. Уникална сватбена рокля от Америка пък е сред най-новите дарения в Музея на градския бит. Тя е подарена от Елена Табакова, етнограф в Къщата на Калиопа през 90-те години, която в последното десетилетие живее в САЩ. Сватбената рокля е шита в Чикаго през 1959 г. по модел на виенско модно списание. Тя попълва русенската експозиция с булчински тоалети. Американската рокля е в светло екрю от тафта и венециански тип дантела с флорални мотиви. Рязана е в кръста, полите са разкроени и с набор в кръста, под бюста декоративна лента с набори, къс ръкав, горнище с подплата във форма на корсет, дантелата е декорирана със ситни перли.

От раменете се спуска дълъг шлейф от подплатена дантела. Тоалетът е допълнен от боне, декорирано с дантела и перли и с прикрепен към него воал. Музейните уредници разкриват, че празничният тоалет е принадлежал на американското семейство Еберт от Чикаго, които са емигранти от началото на 20. век, от немско потекло. Елена Табакова я купува през 2008 г., заедно с две шаферски рокли от същата сватба, тъй като при срещите си със семейство Еберт тя научава, че те много често пътували из Европа - Мюнхен, оттам до Залцбург по Дунава - Виена и така до Русе. "Попаднах на тази фамилия неслучайно - аз още с идването си в Чикаго започнах да се интересувам от емигранти и стари истории, а особено от облекла, свързани с България или българите. Вече имам прекрасна колекция. Похарчила съм много пари, но не съжалявам, това ми е тръпката", разказва българката. Етнографката Елена Табакова е правила във времето и други дарения на Регионалния исторически музей в Русе.

В скоро време ще пристигнат и двете шаферски рокли. Табакова е сред активните инициатори на българската общност в Чикаго, съосновател е на сдружението "Български музей" - Чикаго, заедно с Илина Сиракова и д-р Диляна Иванова, също етнографи от Русенския музей.

Източник: Стандарт нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари