Румен Радев пристигна в Република Южна Африка

0

Държавният глава бе посрещнат на летището в Йоханесбург от почетен караул

Президентът Румен Радев пристигна в Република Южна Африка (РЮА) за официалното си посещение в страната. Държавният глава бе посрещнат на летището в Йоханесбург от почетен караул. Радев ще проведе среща с президентът на РЮА Сирил Рамапоза в утрешния ден, информира БТА.

Българският държавен глава ще се срещне със Сирил Рамапоза в неговата официална резиденция в Претория. Двамата президенти ще проведат разговор на „четири очи“, след което ще ръководят пленарните разговори между делегациите на двете държави. Задълбочаването на политическия диалог и развитието на двустранните отношения в сфери от взаимен интерес ще бъдат във фокуса на разговорите.

В рамките на посещението на българския държавен глава в Претория ще се състои бизнес форум, в който ще участват представители на 31 български компании и браншови организации и техни колеги от РЮА. Очаква се по време на събитието да бъде подписан Меморандум за сътрудничество между Българската търговско-промишлена палата и Южноафриканската търговско-промишлена палата.

В Парка на свободата в южноафриканската столица президентът ще отдаде почит към загиналите в борбата за свобода в РЮА и ще поднесе венец. По-късно държавният глава ще открие изложба в Музея на свободата „Българската подкрепа за борбата на южноафриканския народ срещу апартейда и социалната дискриминация“.

На 13 май в Мидранд по покана на Сдружението на българите в РЮА, Румен Радев ще присъства на освещаването на първия български православен храм в РЮА „Св. Иван Рилски“. Храмът ще бъде осветен от Старозагорския митрополит Киприан. По-късно държавният глава ще посети българското неделно училище и ще се срещне с наши сънародници в РЮА.

В делегацията, водена от държавния глава, участват заместник министър-председателят по икономическите въпроси и министър на транспорта Христо Алексиев, министърът на туризма Илин Димитров, заместник-министрите на външните работи Велислава Петрова и на иновациите и растежа Стефан Савов. В делегацията са включени и представители на браншови организации, на компании в областта на информационните технологии и иновациите, финтех индустрията, машиностроенето, енергетиката, фармацевтичната и отбранителната промишленост, селското стопанство и хранително-вкусовата ииндустрия. В РЮА е и генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

По време на посещението си в Република Южна Африка държавният глава Румен Радев ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева.

Посещението на Румен Радев в РЮА е второто на български държавен глава в страната. Президентът (2002 - 2012 г.) Георги Първанов е на посещение в Йоханесбург от 1 до 5 септември 2002 г. за участие в Световната среща на върха по устойчивото развитие от 29 август до 4 септември 2002 г., сочи справка на отдел „Справочна“ на БТА. В състава на българската делегация са включени вицепремиерът Лидия Шулева, министърът на околната среда и водите Долорес Арсенова, министърът на земеделието и горите Мехмед Дикме, заместник-министърът на икономиката Милен Керемедчиев. На 1 септември 2002 г. президентът на България Георги Първанов има среща с българската общност в РЮА. В рамките на икономическия форум се провеждат Дни на България, в които страната е представена с информационен щанд за търговско-икономическите и туристически възможности на България.

Дипломатически и консулски отношения

До 1990 г. България не е поддържала дипломатически отношения с Южноафриканския съюз. На 22 ноември 1990 г. между министерствата на външните работи на двете страни са разменени ноти, чрез които се регламентира откриването в двете столици – София и Претория - на бюра за представяне интересите на двете страни.

В началото на юни 1991 г. РЮА открива в София бюро с ръководител Алвин Бъргър. На международния форум в Давос (Швейцария) на 2 февруари 1992 г. министрите на външните работи на България и РЮА подписват документ за установяване на дипломатически отношения. На 23 април 1992 г. Министерският съвет приема решение за откриване на българско посолство в Претория.

На 19 май 1992 г. ръководителят на бюрото на РЮА Алвин Бъргър в качеството си на посланик връчва акредитивните си писма на президента (1990 - 1997) Желю Желев. Той е първият посланик на РЮА в България. За първи български посланик в РЮА е назначен Петко Драганов, който връчва акредитивните си писма на 22 февруари 1993 г. От 1999 г. до 2005 г. седалището на посланика на РЮА в България е в Атина, а в София работи дипломатическа мисия.

На 19 декември 2012 г. Министерският съвет дава съгласие откриване на консулство на РЮА в България, ръководено от почетен консул, със седалище във Варна и консулски окръг, обхващащ територията на област Варна. За свой представител РЮА е определила българския гражданин Румен Ганчев, собственик на две туроператорски фирми.

На 10 април 2013 г. Министерският съвет дава съгласие за откриване на почетно консулство на България в Южна Африка със седалище в Кейптаун и с консулски окръг, обхващащ територията на града. С решението се назначава Борис Василев - български и южноафрикански гражданин, за почетен консул на България. Борис Василев живее в Кейптаун от 21 години. Председател е на Българската християнска и културна организация "Балкан".

Посланик на РЮА в България е Есром Табо Тахе, връчил акредитивните си писма на 19 септември 2019 г.

Посланик на България в РЮА е Мария Павлова (Мария Павлова Цоцоркова-Каймакчиева), назначена от 16 февруари 2021 г. На 12 октомври 2021 г. посланик Мария Павлова връчва акредитивните си писма.

Двустранни посещения

В края на ноември 1990 г. на посещение в РЮА е българска делегация, водена от началника на отдел „Африка“ на министерството на външните работи Изгрев Топков. Делегацията разговаря с представители на президентството, на министерства, на банки и стопански организации и на някои от най-големите промишлени и търговски фирми на страната. По време на срещите е отбелязано, че демократизацията в двете страни им позволява да разширят започналия диалог за установяване на официални отношения. В хода на визитата са разгледани перспективите за създаване на смесени предприятия и за подписване на търговско споразумение между двете страни. Посочените възможни области на сътрудничество са търговия с електроуреди и изделия на леката промишленост.

На 25 октомври 1992 г. в София на посещение пристига парламентарна делегация от РЮА – първо посещение в България на парламентарно ниво. Делегацията е от 12 депутати от всички партии и е водена от председателя на парламента на РЮА Алекс ван Бреда. По време на визитата са обсъдени въпроси от двустранен интерес, включително и откриването на посолство на РЮА в София.

На 8 май 1994 г. в Йоханесбург пристига първият заместник-министър на външните работи Валентин Гацински, който представя България на тържествената церемония на 10 май 1994 г. по встъпването в длъжност на Нелсън Мандела като президент на Република Южна Африка.

От 4 до 6 юни 1995 г. в РЮА на официално посещение е външният министър на България Георги Пирински по покана на министъра на външните работи на РЮА Алфред Нзо. Той посещава Претория, Кейптаун и Йоханесбург. На 5 юни 1995 г. в Йоханесбург той подписва Споразумение за разширяване на връзките в областта на изкуството, науката и спорта. По време на визитата са обсъдени състоянието и перспективите на двустранните отношения и са подписани още два документа: спогодба за облекчен визов режим и Протокол за сътрудничество между двете външни министерства. По време на визитата министърът на външните работи Георги Пирински открива сградата на българското посолство в Претория.

На 19 ноември 1995 г. в София на посещение пристига заместник-министърът на външните работи на РЮА Азиз Пахад за политически консултации. Диалогът е продължение на официалното посещение на министъра на външните работи на България Георги Пирински през юни същата година. На 20 ноември 1995 г. Азиз Пахад има среща с министъра на външните работи Георги Пирински и подписва Спогодба за сътрудничество в областта на културата, образованието и спорта със заместник-министъра на външните работи Иван Христов. На срещата си със заместник министър-председателя и министър на търговията и външноикономическото сътрудничество на България Кирил Цочев са обсъдени въпроси за потенциала на двустранното търговско-икономическо сътрудничество и възможностите за неговото активизиране, обсъдени са и въпроси за привличане на южноафрикански инвестиции в България.

От 29 юни до 2 юли 1997 г. на официално посещение в София е министърът на отбраната на РЮА Джо Модисе начело на официална военна делегация. Джо Модисе има срещи с министъра на отбраната Георги Ананиев, с министър-председателят Иван Костов. По врече на срещите са обсъдени приоритетите в сътрудничеството между двете страни в обмяната на опит при структурирането на войските, гражданския контрол върху армията и участието в умиротворителни мисии. Делегацията от РЮА посещава военноремонтните заводи в Пловдив и военните заводи в Сопот

На 2 юли 1997 г. е подписано Споразумение между правителството на България и правителството на РЮА за сътрудничество в областта на отбраната и военните технологии. Документът предвижда двете държави да си сътрудничат в отбранителните технологии, военната индустрия, при ремонта на техниката, в медицината и да си разменят военни специалисти. С това споразумение се полагат основите на бъдещото сътрудничество в областта на отбраната между двете страни.

На 21 юни 2000 г. в София на двудневно посещение пристига заместник-министърът на външните работи на РЮА Азиз Пахад. Той има срещи с министъра на външните работи Надежда Михайлова, с вицепрезидента Тодор Кавалджиев, със заместник-министъра на икономиката Христо Михайловски, със заместник-министъра на външните работи Марин Райков и с ръководството на Българската стопанска камара. На срещите му са обсъдени въпроси за възстановяване на въздушната линия София – Йоханесбург, за облекчаване на процедурата за издаване на визи за бизнесмените, митнически облекчения и предстоящо подписване на търговска спогодба между страните. Посещението е подготвително за посещението на вицепрезидента на РЮА Джейкъб Зума в България през септември същата година.

От 21 до 23 септември 2000 г. в София по покана на вицепрезидента Тодор Кавалджиев на посещение пристига вицепрезидентът на РЮА Джейкъб Зума, който има срещи в президентството, Народното събрание и Столична община. Той се среща с вицепрезидента Тодор Кавалджиев, президента (1997 – 2002 г.) Петър Стоянов, заместник-председателя на Народното събрание Иван Куртев, с кмета на София Стефан Софиянски и с областния управител на Софийска област Васил Маринчев. На 23 септември 2000 г. вицепремиерът и министър на икономиката Петър Жотев и вицепрезидентът на РЮА Джейкъб Зума подписват Търговска спогодба между България и Република Южна Африка за срок от пет години с клауза за автоматично продължаване. С подписаната спогодба двете страни си предоставят статут на най-облагодетелствана нация в рамките на Световната търговска организация. Спогодбата предвижда улесняване на транзитната търговия, освобождаване от такси и мита на стоките, предназначени за изложения, панаири и експозиции. Документът е първа стъпка към повишаване на стокообмена и активизиране на икономическото сътрудничество между България и РЮА.

От 25 до 31 май 2002 г. в Кейптаун по покана на парламента на РЮА на посещение пристига българска парламентарна делегация за обмяна на опит. В състава на делегацията са включени Емил Кошлуков, Борислав Цеков, Юлиана Дончева и Лютви Местан. Те имат срещи със свои колеги и присъстват на парламентарен контрол в долната камара на парламента, имат срещи с бившия президент на РЮА Нелсън Мандела и с настоящия държавен глава Табо Мбеки.

От 30 юни до 3 юли 2002 г. в София е на посещение парламентарна делегация на РЮА. В делегацията са заместник-председателят на парламентарната група на управляващата партия Африкански национален конгрес Фезил Бенгу, председателят на парламентарната група на Обединено демократично движение Седрик Фролих, председателят на парламентарната група на Партията на свободата Куис ван дер Мерве, заместник-председателят на парламентарната група на южноафриканската Демократическа партия Михаел Елис. Те имат среща с министъра на външните работи Соломон Паси. По време на срещата Паси посочва, че южноафриканските бизнесмени биха могли да инвестират в България в хотелиерството и в телекомуникациите. Членовете на парламентарната делегация на РЮА имат срещи и със заместник-председателя на Народното събрание Камелия Касабова, със заместник-министрите на икономиката Милен Керемедчиев, на външните работи Петко Драганов и на труда и социалната политика Радослав Бозаджиев. Основна тема във всички разговори е засилването на търговско-икономическите отношения между двете страни.

На 2 юли 2002 г. делегатите посещават Пловдив и Стара Загора, където имат срещи с ректори на висши училища.

На 26 април 2004 г. в Претория пристига вицепрезидентът на България Ангел Марин за участие в тържествата по случай встъпването в длъжност на президента Табо Мбеки и във връзка с 10-годишнината от премахването на апартейда в страната. По време на срещата между вицепрезидента Ангел Марин и южноафриканския президент Табо Мбеки на 27 април 2004 г. е поставен въпросът за активизиране на търговско-икономическите и културните връзки между двете страни. Ангел Марин има срещи и с вицепрезидента на РЮА Джейкъб Зума и с българи, живеещи в РЮА.

На 2 декември 2004 г. на тридневно официално посещение по покана на южноафриканския вицепрезидент Джейкъб Зума в Претория пристига вицепрезидентът Ангел Марин. Двамата си разменят ноти за влизане в сила на Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане. По време на визитата са подписани и четири междуправителствени документа - Споразумение за сътрудничество в областта на здравеопазването и медицинската наука, Спогодба за сътрудничество в областта на изкуствата и културата, Спогодба за сътрудничество в областта на физическото възпитание, спорта и възстановяването и Споразумение за полицейско сътрудничество.

На 3 декември 2004 г. вицепрезидентът Ангел Марин посещава Кейптаун, където разговаря с управителя на града Уилас Мгоки и с министър-председателя на провинция Западен Кейп Ибрахим Расул. По време на срещите са обсъдени въпроси, касаещи местното самоуправление, образованието на децата, борбата с бедността, безработицата и престъпността, съжителството на различните етнически и религиозни общности, насърчаването на икономическата активност на населението. В Кейптаун вицепрезидентът Ангел Марин има среща с представители на българската общност.

На 13 февруари 2009 г. в Претория на официално посещение пристига заместник министър-председателят и министър на външните работи Ивайло Калфин. Той има срещи с министъра на външните работи на РЮА Нкосазана Даламини Зума и със заместник-министъра на търговията и индустрията Роб Дейвис, по време на които е обсъден въпросът за състоянието на търговско-икономическите връзки и перспективите за разширяване на стокообмена между двете страни.

От 2 до 4 септември 2011 г. в София на посещение пристига министърът на международните отношения и сътрудничеството на РЮА Маите Нкоана-Машабане. Тя има среща с президента Георги Първанов, на която е обсъден въпросът за възстановяване на пряка самолетна линия между двете страни, което би дало допълнителен стимул на взаимните търговски отношения. Особено внимание е обърнато на разширяване на сътрудничеството в сферата на точните науки, по-конкретно математиката, където България има сериозни постижения.

Маите Нкоана-Машабане има среща и с министъра на външните работи Николай Младенов, по време на която той заявява, че България ще промени системата за издаване на визи за РЮА, така че процесът да се улесни и България да стане по-достъпна туристическа и инвестиционна дестинация за гражданите на африканската държава. На срещата министър Нкоана-Машабане посочва, че двете държави могат да си бъдат полезни в търговско отношение, като България се превърне във вход на РЮА към Европа, а Южна Африка - във врата на България за целия африкански континент. Двете делегации обсъждат и подписването на Договор за приятелство и сътрудничество между двете държави, който ще спомогне за засилване на взаимоотношенията в сферите на икономиката, търговията, образованието, здравеопазването и др.

На 25 април 2023 г. на двудневно посещение в Претория пристига заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова, за провеждане на политически и икономически консултации със заместник-министъра на международните отношения и сътрудничество на РЮА. По време на консултациите е обсъдена подготовката на визитата на президента на Република България Румен Радев в Претория през май 2023 г.

Участие в международни форуми в Република Южна Африка

От 31 август до 7 септември 2001 г. в Дърбан се провежда Световната конференция на ООН срещу расизма. Ръководител на българската делегация за участие в конференцията е заместник-министърът на външните работи Петко Драганов.

На 29 и 30 август 2006 г. министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров участва в Третата асамблея на Глобалния екологичен фонд в Кейптаун. По време на форума министър Джевдет Чакъров прави изявление от името на група страни - Албания, Грузия, Македония, Молдова, Полша, Румъния, Украйна и Хърватия, които България представлява в Управителния съвет на фонда.

От 6 до 9 декември 2011 г. министърът на околната среда и водите Нона Караджова ръководи българската делегация за участие в 17-ата конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (РКООНИК) и 7-та среща на страните към Протокола от Киото в Дърбан.

На 28 март 2018 г. на посещение в Претория пристига заместник министър-председателя и министър на външните работи Екатерина Захариева за участие в министерската среща в рамките на политическия диалог между Европейския съюз и Южноафриканската общност за развитие (САДК). Екатерина Захариева е съпредседател на министерската среща и води европейската делегация в качеството си на външен министър на ротационния председател на Съвета на ЕС. По време на срещата делегациите на ЕС и САДК обсъждат резултатите мобилизирането на инвестиции за региона в областта на земеделието, енергетиката, фармацевтичната промишленост, осигуряването на подкрепа за образователни програми, свързани с пазара на труда, както и използването на програмите "Еразъм Плюс" и "Хоризонт 2020". В рамките на посещението си Екатерина Захариева има среща с Линдиве Сисулу, министър на международните отношения и сътрудничеството на Република Южна Африка, по време на която е обсъдено възстановяването на традиционните дългогодишни отлични отношения с държавите в Африка. Екатерина Захариева заявява, че в Република Южна Африка живеят 25 000 българи, които са мост между нашите две страни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари