Румен Радев: Преди 141 години възкръсва България!

0

"Преди 141 години на днешната дата възкръсва България, възкресението е плод на дълго усилие и много жертви. Паисий ни припомни кои сме и откъде идваме. Борците за църковна независимост възродиха християнската ни вяра. Възрожденците запалиха искрата на свободата".

С тези думи президентът Румен Радев започна словото си пред строените представителни части на Българската армия на площад „Народно събрание”, предаде репортер на БГНЕС.

В словото си президентът отбеляза, че свободата идва на щиковете на армията на царя-Освободител Александър Втори. “През годините и най-вече в ново време споменът за Руско-турската освободителна война бе изопачаван според политическата конюнктура на момента. Но вестниците и хрониките от онази епоха са съхранили спомена за тази народна война, за възторга в Москва и Санкт Петербург при обявяването на манифеста. Споменът за петимата синове на императора, воювали в действащата армия, и този за безименните руски селяни, замръзнали в преспите на Шипка или положили кости край Плевен и Шейново. За нашата свобода падат и много румънци, финландци, украинци и доблестни войни от всички народности в руската императорска армия, чиито подвиг днес почитаме”, каза той и продължи: Руският историк Николай Епанчин, офицер в освободителната армия, след години ще напише: „Великият християнски народ не може да е себелюбец, той е длъжен да е човеколюбец, иначе не е нито християнски, нито велик“.

Президентът бе категоричен, че достойният български народ завинаги ще пази паметта за онези, които отдадоха живота си за нашата свобода. Защото тъй повеляват християнското човеколюбие и собственото наше достойнство.

Мнозина внушаваха, че глобализацията ще изтрие границите, че глобализираният човек ще надрасне условностите на миналото: историята, паметта, езика и националната си култура. Днес политиката взема реванш над тази заблуда. Затова и дни като днешния са повод за почит, но и повод за единение около историческата истина, около идеала на Възрожденците, в който българите не се делят по вяра и произход, нито по сан и богатство, а заедно се борят за високи цели. За свобода и справедливост, които никога не се дават даром, а всяко поколение трябва само да отстои”, каза още Радев.

Президентът прие почетния строй на представителните части на армията

Стотици българи присъстват пред паметника на Цар Освободител, за да наблюдават тържествената заря-проверка – кулминация в честванията на Националния празник 3-ти март.

Президентът и Върховен главнокомандващ бе посрещнат от бригаден генерал Валентин Кръстев, който тази вечер командва тържествената заря-проверка. Бригаден генерал Кръстев рапортува и президентът почетния строй на представителните части на Българската армия, поздрави строените войници на площада и се поклони пред бойните знамена. На Трети март, както винаги, се откроява Самарското знаме.

На площада присъстват председателят на парламента Цвета Караянчева, министър-председателят Бойко Борисов, представители на духовните настоятелства, патриарх Неофит, министри, депутати, дипломати и представители на местната власт, областни управители, кметът на София и много граждани – столични и гости на града. 

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари