Весела Чернева: Отвън изглеждаме като страна, която не подлежи на управление

0
Дипломатът коментира спекулациите, че тя ще бъде част от кабинет на ПП - ДБ като външен министър
Дипломатът коментира спекулациите, че тя ще бъде част от кабинет на ПП - ДБ като външен министър Видео: NOVA

Беше разочароващо, че двете политически сили се договориха за управленска програма, но не и за състава за кабинета, подчерта дипломатът

"Речта на президента по повод Деня на храбростта и българската армия беше много иносказателна. Големият отсъстващ в тази реч беше НАТО. Има едно чувство на яд, очевидно, у този, който е писал речта. Но към кого е насочен този яд – не мога да кажа." Това заяви в студиото на ”Офанзива” по NOVA News зам.-директорът на Европейски съвет за външна политика Весела Чернева.

На въпрос какво е имал предвид Румен Радев под „чуждопоклоничество” тя отговори: ”Вероятно е имал предвид факта, че българската армия продължава да е оборудвана основно със съветско въоръжение – 30 години след края на СССР”.

По думите на Чернева погледнато отвън България изглежда все повече като страна, която не може да се управлява. „Страна, която не подлежи на управление през политическия процес. Това е много лошо. По въпроса с дипломацията, ако това означава някой отвън да ни реши проблема – това е категорично не. Българските политически партии са тези, които носят отговорността за това. Надявам се те да успеят да произведат правителство и то такова, че да отговаря на волята на народа. А хората гласуваха за проевропейско управление”.

Тя коментира и медийните спекулации, че тя ще бъде част от кабинет на ПП-ДБ като външен министър. „Ако някой се беше обадил и беше попитал, щях да кажа, че тези списъци не са верни. А най-лошото е, че никой не се обади от колегите да ме попита”, посочи тя.

Бях доста впечатлена от съгласието между двете първи политически сили по отношение на външнополитическата програма. А и по останалите части от управленската програма. В някакъв смисъл това беше важна стъпка, за да има управление, което да е ясно в какви рамки ще се движи. Но беше разочароващо, че правителството, което трябваше да обслужва тази програма, не бе прието”, категорична е тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    абе
    ти според американския закон си чиста проба чуждестранен агент, ама нейсе! днес е гергьовден, ден на храбростта и българския войник и то много отпреди нато, момиченце!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари