Румен Порожанов: В месото у нас не са открити забранени вещества

0
Употребата на антибиотици върху животните в българските ферми се извършва под стриктен надзор
Употребата на антибиотици върху животните в българските ферми се извършва под стриктен надзор Снимка: БГНЕС

"От началото на годината Българската агенция за безопасност на храните е направила повече от 300 проверки на предлаганото месо на пазара и не е открила наличие на забранени вещества в него."

Това съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов в ефира на БНТ.

"Употребата на антибиотици върху животните в българските ферми се извършва под стриктен надзор като има срок, в който продукти от третираните единици не могат да се предлагат на пазара", категоричен беше Порожанов. Така той коментира доклада на Европейската агенция за лекарства, според който българското месо е сред месата с най-високо съдържание на антибиотици.

"Темата с антибиотици в храните категорично искам да кажа, че не съществува. Това, което се произвежда първо в България, това, което се внася и това, което се предлага на българския потребител на пазара е под строг контрол от гледна точка на всички изисквания за качество", каза Порожанов.

Министърът обясни още, че според него няма битка между производителите и търговците от големите вериги и цените на храните нарастват не заради търговски договори. Според него просто има дефицит на мляко и яйца.

"От една страна цените леко се повишават, от друга страна обаче това дава възможност на самите производители да не изпадат, да бъдат в едно сравнително добро финансово състояние", добави той.

Порожанов допълни, че се работи в посока по-доброто разпределение на печалбата по цялата верига - така че да не остава само в търговците. Министърът се обяви и срещу предлаганите промени в закона за храните, според които повечето минерални води на пазара трябва да се прекръстят. Министърът обясни поправката с бизнес интереси.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари