Румен Петков: Ставаме мишена, ако разположим допълнителни сили на НАТО

0
Държавата ни ще бъде ползвана за логистични цели, каза още Румен Петков
Държавата ни ще бъде ползвана за логистични цели, каза още Румен Петков Снимка: Труд

С разполагането на допълнителни сили на НАТО - ставаме мишена с трудно предвидимо развитие на процесите

Това каза лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция в Пловдив, предаде репортер на Радио "Фокус" - Пловдив.

 "Три неща държа да подчертая. Текстът на проектодекларацията, която г-н Маринов, като народен представител, ще представи за обсъждане с убеждението, че трябва да стигне до пленарна зала, има два съществени момента. Народното събрание на Република България не подкрепя инициативата за установяване на военно присъствие на НАТО в България в рамките на засилено предно присъствие на Алианса по източния фронт", каза още Петков.

Лидерът на АБВ посочи, че друга точка в проекта на декларация предвижда Република България да се противопостави на разполагането на нападателни оръжия с ядрени бойни глави на територията на страната.

"Това са две решения, които Народното събрание задължително трябва да приеме, за да е ясно на българските граждани каква е позицията на държавните институции, както и Владо уместно уточни върховният орган - Народното събрание и второ да е ясно на нашите партньори и съседи какви са нашите позиции", заяви Румен Петков.

Той обърна внимание, че на 4 август 2022 г. се навършват 30 години от подписването на Договора за приятелство и взаимопомощ между България и Руската федерация. "Трябва много прецизно да се прегледа договора и ангажиментите, които двете страни сме поели една към друга. Едностранното нарушаване на ангажиментите, свързани със сигурността от наша страна, ще предизвикат и съответните контрамерки и реакции. Външно министерство е длъжно да предостави и в Комисията по отбрана и сигурност и в Комисията по външна политика този договор заедно с проекта на декларация, за който ние говорим. Второ, както ген. Петков уместно уточни, освен срещата Русия - НАТО, се превръща среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа - Русия. Това е много грубо извращаване на обективната ситуация, в която сме. Русия е част от ОССЕ. Какво означава тази среща? Кой инициира тази среща? Всички знаем, че на 1 януари председателството на ОССЕ се поема от Полша. Всички знаем какво е отношението на Полша към Русия. Ако целта е да се предизвика допълнително напрежение, ако целта е да се предизвика допълнително изостряне - най-лесният път е този. Какво означава организацията да се среща официално и публично с една от държавите, които членуват в нея. Има неща, които будят прекалено много въпросителни. За съжаление част от тези въпросителни получиха много категоричен отговор от страна на Външно министерство на Руската федерация. На първия етап заявиха, че в разговорите САЩ и НАТО ще участва и Министерство на отбраната на Руската федерация. Президентът Путин заяви, че от определен момент нататък министърът и неговите колеги ще имат водеща роля при вземането на решението и си запазват правото да напуснат преговорният процес при определени обстоятелства. Това натягане, докъдето стигаме, къде ни връща? Ще направя всичко, което мога, за да извадим стенограмите от разговорите между канцлера Кол и Горбачов, между ръководството на САЩ президента Буш - старши и тогавашния държавен секретар на СССР Шеварднадзе", каза още Румен Петков.

По думите му така ще се знае откъде се е тръгнало.

"Ние трябва да се определим - ако искаме да ставаме мишена, ако искаме да стигнем до катастрофалното положение - затворени пристанища и затворено въздушно пространство, ако искаме да съсипем туризма, да обявим, че ние ще разполагаме допълнително въоръжение. Държавата ни ще бъде ползвана за логистични цели", каза още Румен Петков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари