Румънците станаха европейци, а ние още гоним Михаля

2
Представяте ли си как се чувстваме ние, българите... все едно, че някой швед ни е изритал мръснишки по брадата
Представяте ли си как се чувстваме ние, българите... все едно, че някой швед ни е изритал мръснишки по брадата

Въпреки риска от дефицит законодателите в Букурещ дори удвояват възнагражденията на лекари и учители

Законодателите в Румъния, която е една от най-бедните държави в ЕС, гласуваха за осезаемо повишаване на заплатите на работещите в публичния сектор, като в някои случаи възнагражденията се удвояват, въпреки предупрежденията на международните кредитори за опасност от дефицит.

Законопроектът, одобрен със 188 гласа "за" при 28 "против" беше ключово предизборно обещание на лявата Социалдемократическа партия, която се върна на власт след изборите през декември.

Съгласно новия закон, заплатите на лекарите на ръководни позиции в държавното здравеопазване догодина ще се увеличат на 2700 евро, при сегашни 1000 евро, а медицинските сестри ще получават 900 евро вместо сегашните 530 евро.

Някои учители ще се облагодетелстват от 100-процентно увеличение, което ще бъде въведено постепенно от 2018 до 2022 година.

Промените, които трябва да бъдат одобрени от дясно центристкия президент Клаус Йоханис, ще засегнат около 1,2 млн. държавни служители и ще струват на хазната почти 10 млрд. евро през следващите 5 години. Йоханис се презастрахова в края на май с думите, че решението за вдигане на заплатите ще бъде отговорност "напълно и аболютно" на управляващата партия. Неговите възражения са, че не е сигурно как такова голямо повишение би се отразило на бюджета.

"Този закон ще промени историята на Румъния", каза пред депутатите лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня.

Десетилетие след присъединяването си към Европейския съюз, 20-милионната държава остава на предпоследно място по бедност в общността, като най-бедна е България, посочва АФП.

Неотдавна Еврокомисията предупреди срещу повишаването на заплатите и изтъкна, че това е "значителен риск за спад в бюджетните прогнози".
Международният валутен фонд каза, че последователните данъчни облекчения през последните две години вече значително са намалили публичните приходи и призова Букурещ "внимателно да прецени" последните си мерки.

Румъния прогнозира 2,96% бюджетен дефицит за 2017 година, но Брюксел смята, че той ще е поне 3,5 на сто.

Според данни за първото тримесечие, северната ни съседка има икономически растеж от 5,7 процента - най-високият в Европейския съюз.

Румънските социалдемократи обещаха да подкрепят икономическия растеж и до 2020 страната да стане 13-ата по сила икономика в ЕС, докато сега е на 17-о място, пише вестник Дума.

Това, което четете за Румъния, въобще не сте го чели. Щото ще ви се стъжни. Там ще има революционно увеличение на заплатите. Парламентът с мнозинство го одобрил, въпреки прокобите на международни кредитори за риск от дефицит, спад в бюджетните прогнози и т.н. Както се казва - всуе се морите. Как е "поздравление" на румънски! Очаква се законът да бъде одобрен от президента. Той преди време предупреди, че решението за вдигане на заплатите ще бъде отговорност "напълно и абсолютно" на управляващата партия.

Представяте ли си как се чувстваме ние, българите, при тази новина. Все едно, че някой швед ни е изритал мръснишки по брадата. И с ритниците на нашия бизнес, който е против увеличение на заплатите в най-бедната членка на ЕС. Досега вървяхме редом с нашата съседка в неволята, някъде леко я изпреварвахме и това бе повод за гордост, но ето, че нейните ръководители тръгнаха рязко към промени и в жизненото равнище на народа (народа, забележете!). А ние още гоним Михаля по обезлюдели села, заравяме милиони по граници и магистрали на безпътицата, чертаем светло бъдеще и тънем в немотия и политически недомислия с утрешни негативни последици. Бегом към Румъния?

В РУМЪНИЯ КНИГИТЕ, ПРЕСАТА, ВХОДНИТЕ БИЛЕТИ  ВЕЧЕ СЕ ОБЛАГАТ МИНИМАЛНО,

 А У НАС?!

В северната ни съседка, с която уж заедно вървим по пътя на Европа,  ДДС  или Данъкът добавена стойност за книгите и учебната литература падна на 5% в Румъния от 1 януари 2016 година.  Същата стана ставката и за пресата:  вестници, списанията, алманаси и др. Там вече можете да си купите добре издадена книга за 5-7 лева, докато у нас, за подобна ще трябва да платите два- три пъти повече!  Също само с минималните пет на сто  се облагат билетите за кино, театър, опера, балет, за музеите и дори за спортните събития. Те и досега се ползваха със завидно данъчно облекчение, като ДДС беше само 9%.

Какво да кажем за нас? В  България данъкът е цели 20%, и издателите и писателите справедливо определиха този данък за книгата като „данък- убиец на българската книга и духовност”.  Ще припомним, че у нас облекчение ползва само туризмът.  А данъкът за хазарт, тото и лотария у нас варира от 10 до 15 на сто. По тези въпроси нашите „народни избраници”, особено тези от ГЕРБ, упорито мълчат. За тях културата е „последната дупка на кавала”, самите те няма нужда от нея, а защо народът да бъде културен, след като опростачен се управлява по- лесно, нали?! Младите и част от цвета на нацията вече ги няма, остават горките пенсионери и малцинственият електорат, за да се върнат на „бял кон”, както вече заявиха...

Смъкването на ДДС е част от цялостна данъчна реформа в Румъния, която вече ни изпреварва в редица области.. Общата ставка се понижава от 21 на 20%, но  тази за храните и лекарствата падна още през м. г. на 9 на сто. Там можете да си купите добри и доста по- евтини от нашите лекарства.

Да не говорим за подкрепата на културата, която  се съсипва безжалостно от нелепи реформи и доскоро от един некомпетентен, самозабравил се, министър- турчин – подигравка с хилядолетната българска култура

А новият вече показа културата си като изпрати поздравителен адрес до рапъра Криско!

Тук ще припомним, че Великобритания, Ирландия, Швеция, Полша, Норвегия и Русия са освободили напълно книгите от данък. В Германия има голяма  преференция 7% за книги - при 17% за всички останали стоки и услуги. В Чехия данъкът за печатните произведения / книги, учебници, преса /е също по- нисък, отколкото у на - 9% при 19% за останалите стоки, производства и услуги... Коментарът е излишен....

ПП В НАЧАЛОТО НА ТАЗИ ГОДИНА  НОВОИЗБРАНАТА КМЕТИЦА НА БУКУРЕЩ ОБЯВИ, ЧЕ ГРАДСКИЯТ ТРАНСПОРТ В СТОЛИЦАТА СТАВА БЕЗПЛАТЕН / С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА МЕТРОТО, ЗА КОЕТО СУМАТА НА БИЛЕТА Е МИНИМАЛНА - ОКОЛО 65 СТОТИНКИ, А В СОФИЯ?!

ОТ ТАЗИ ГОДИНА ВСИЧКИ СТУДЕНТИ В РУМЪНИЯ ПЪТУВАТ БЕЗПЛАТНО С ЖЕЛЕЗОПЪТНИЯ ТРАНСПОРТ САМО СРЕЩУ ПРЕДСТАВЯНЕ НА СТУДЕНТСКА

КНИЖКА..... А У НАС?!

Огнян Стамболиев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари