Росица Георгиева отправи питане до кмета за новия корпус към училище "Васил Левски"

2
Кога ще могат учениците в школото да минат на едносменен режим?
Кога ще могат учениците в школото да минат на едносменен режим?

Кога ще могат учениците в школото да минат на едносменен режим?

Общинският съвет от групата на ПП ГЕРБ - Русе Росица Георгиева входира питане до кмета Пенчо Милков по повод одобрен и финансиран с над 4 млн. лева проект за изграждане на нов допълнителен корпус към СУ „Васил Левски”, пише Русе Медиа. Средствата за проекта са осигурени от Министерство на образованието по програма, изготвена от Община - Русе по съответната процедура. Целта на планирания нов корпус е да създаде условия обучаващите се в най-голямото русенско училище 1393 деца да минат на едносменен режим на посещение на учебните занятия, а не както е в момента на две смени.

Планът, изготвен от директора на СУ „Васил Левски” е от 2019 година, а проектното предложение е одобрено на 09.11.2020 г. Осигурени са и средства в размер на 4 026 643, 27 лв за изграждане на нов учебен корпус. Въз основа на одобреното проектно предложение е проведена открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет: проектиране, строителство и авторски надзор на обект: „Изграждане на нов учебен корпус в СУ „Васил Левски“ - Русе. Избран е изпълнител и от месец май 2022 година с него е сключен договор.

Видно от интернет страницата на Министерството на образованието и науката, в списъка на одобрените за 2024 година държавни и общински училища за изграждане на нови сгради, както и пристрояване, надстрояване и реконструкция на съществуващи, на 30 позиция е вписано СУ „Васил Левски“.

Въпреки изминалите две години от избора на изпълнител и сключен договор, допълнителен корпус към училището няма изграден. В тази връзка Росица Георгиева отправя следните въпроси към кмета на Русе:

  1. При наличието на отпуснати от държавата средства, проведена обществена поръчка и сключен договор с изпълнител на 05.05.2022 г., защо не е започнало строителството на нов учебен корпус към СУ „Васил Левски“ – Русе?
  2. Има ли издадено разрешително за строеж?
  3. При наличието на осигурени средства от държавата и сключен договор с изпълнител, възнамерява ли Община Русе да построи нов учебен корпус към СУ „Васил Левски“ – Русе и по този начин да изпълни своите задължения, които е поела пред министерството на образованието и науката, за осигуряване на едносменен режим на обучение?
  4. След като към момента не е започнало строителството на нов корпус - кога и в какви срокове ще създадете необходимите условия полудневната организация на учебния ден в СУ „Васил Левски“ - Русе, за 1393 ученици, да се осъществява преди обяд?
  5. Възнамерява ли община Русе да се откаже от строежа на нов учебен корпус към СУ „Васил Левски“ – Русе и да пренасочи част от учениците от I до VII клас да се обучават в ОУ „Никола Обретенов“ и ОУ „Алеко Константинов“, за да може учениците, които ще останат в СУ „Васил Левски“ да се обучават на едносменен режим?

Росица Георгиева настоява за писмен и устен отговор от общинската администрация, които се очаква да бъдат получени на предстоящата сесия на Общински съвет – Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    6
    Ами
    Защо сега пита, две години къде на м......та си беше? И двамата с Пъню сте големи пънове. Следващият мандат в коя друга нова партия ще преместиш "крехкото си телце"?
  • 2
    5
    Ебачът на Борисов
    Първо ще вкараме Борисов в Затвора , после тебе Росицо, тъпа путко, и чак тогава ще ти отговорят дали ще се строи нов корпус!
  • 13
    4
    Ама
    Този корпус къде ще е, защото в двора от няколко години стои нещо като нищо- за басейн се говореше, голям ров с малко бетон и арматура. Това кога?
  • 17
    3
    ПП
    Сега Росито ли ще пита?Къде отиде Белчев???
  • 23
    2
    Да добавим още въпроси:
    1.Изпълнителя взел ли е аванс по договор,за който нищо не е свършил? 2. Какви неустойки са му събрани,след като в официалната,информация публикувана от Общината пише "край на договора 31.12.2023г." 3. Изпълнителя любимец ли е на общинското ръководство и давани ли са му и други поръчки за милиони,като например сметосъбирането на селата?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари