Роми преобразиха детското отделение на болницата в Средец

2

Детското отделение към болницата в Средец е напълно преобразено, след като 18 души от ромската махала на града доброволно подеха кампания за почистването и освежаването на общо осeмте стаи.

Инициативата е на пастор Йордан Атанасов - Джаско от евангелската църква в града, след като бил помолен от завеждащия отделението, д-р Станков да му съдейства с поставянето на 12 кв. м. теракот в една от стаите.  "Ако някой знае да прави добро и не го прави, грях е" (Яков 4:17) - с този мотив група от мъже и жени се заемат безвъзмездно, извън работното си време да почистят основно, ремонтират и да пребоядисат звеното, информира Дарик.  

"Отидох да се срещна с д-р Станков и го помолих да видя и другите стаи. Бяха в ужасно състояние. Бях с приятел, който след като излязохме от болницата, изяви желание да купи боята за пребоядисването на всички стаи в детското отделение. Споделих желанието ни да помогнем за подобряването на средата в болницата с църквата. Веднага откликнаха 18 души - жени, мъже и дори деца. Започнахме на следващия ден. Едни се заеха с поставянето на плочи и первази, други с кърпежите, боядисването и почистването. Библията ни учи, че когато правиш нещо, трябва да се стараеш така, сякаш го правиш за Бога. Ето защо, въпреки че не сме професионалисти, вложихме много труд и  старание, Много от хората идваха да помагат в болницата директно след работа, без да се прибират до домовете си. За седмица обновихме базата в отделението. Зарадвахме персонала и най-вече дадохме шанс за по-добра среда за болните дечица, които се лекуват там", сподели проповедникът. 

Църквата, основана преди 19 години се посещава редовно от 120 души, а неделното училище към нея от 80 деца. "Искаме да достигнем недостигнатите с евангелието на нашия Господ Исус Христос и вярата в Бога да променя и интегрира ромската ни общност. Възпитаваме децата на християнски ценности и морал, и как  да открият Божията любов. За нас е важно да изградим в младите хора от общността ни вяра, достойнство и истински християнски ценности, да ги научим да почитат, обичат, и да растат като отговорни хора. Работим и с родителите, за да знаят как да опазят децата си от ранни бракове и насилие, да полагат нужните грижи за тях, да посещават редовно училище и да им осигурят добра семейна среда. През зимата помагаме на семействата с храна, лекарства и транспорт до медицинските центрове. Църквата носи надежда и учи на отговорност. Така, с Божията помощ, със съдействието на Община Средец и на църква "Благовестие" - Бургас, имаме видими резултати. Всички деца в църквата са грамотни, няма отпаднали от образователната система, а родителите са с редовна работа и посещават курсове за квалификация и развиване на умения, а семействата са със сключен граждански брак", разказа още пастор Йордан Атанасов. 

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари