Родителите на Мишо от Русе минаха през ада

0
Само ни разхождат до София, поискаха ни пари за операцията, а тя се поема от здравната каса / Снимката е илюстративна
Само ни разхождат до София, поискаха ни пари за операцията, а тя се поема от здравната каса / Снимката е илюстративна Снимка: Дарик / Архив

Михаил Георгиев от Русе, на 8 години, е опериран преди месеци заради рак на щитовидната жлеза.

Родителите разказват, че в столицата са им искали пари за операцията, но в Русе са я направили операцията, без родителите да заплащат.
 
Историята на Мишо е пример за това, че в здравната ни система проблемът понякога не е в клиничните пътеки, а в липсата им. Точно защото Мишо бил малък за такава диагноза, за него няма клинична пътека и така семейството му трябва да плаща всичко, а и някак странно ги прехвърлят във времето и специалистите. Със семейство Георгиеви се срещаме в дома им в квартал "Чародейка":

"Година и половина ходихме по лекари. Всеки различни неща ни казваше. Когато ни пратиха на скенер, проблемите излязоха. После се оказа някакъв доктор от София - д-р Касабов или Ковачев - не помня как беше, предложи да направи операцията за 6 000 лева. В София не ни казаха, че трябва да платим за операцията, а за медикаменти. В 4-то детско отделение бяхме за изследвания, само че покрай тях детето се разболя от грип и три дни останахме един месец в болницата. На 21-ви февруари успешно оперираха Мишо, само че се оказа, че образуванието е злокачествено и има разсейки към белите дробове. От София ни предложиха радиоактивен йод, който трябвало да се поръча от Русия. Чакахме три месеца и половина. Сега ни искат пари за други изследвания. Ние потънахме в разходи. Два пъти напразно ходим в София. Стъклата от биопсията и парафиновите блокчета трябваше лично да ги занеса, за да ги погледнат за 5 минути. След като ни казаха, че ще ни хоспитализират, се обадиха чак след 3 месеца. Сега пак трябва да нося лично някакви изследвания и пак трябва да плащам. Заплащаме всяко едно от изследвания в частен кабинет,  без направление, защото ракът на щитовидната жлеза не е по клинична пътека, тъй като не се срещала при малки деца", обясни бащата пред БНР.
  
Лекарите казват: колкото по-бързо, толкова по-добре, но в същото време не бързат да осигурят този радиоактивен йод или да направят изследванията на Мишо. Детският хирург в Русе д-р Танжу Панжар си е свършил перфектно работата:

"До момента от мен беше това. По-нататък вече колегите трябва да си свършат работата, но явно у колегите липсва човечност към детето."
  
Михаил Георгиев е опериран през февруари по клинична пътека в Русе и Здравната каса е заплатила за лечението. От НЗОК съобщиха, че лечението на рака на щитовидната жлеза се покрива и няма разделение на клиничните пътеки за възрастни и деца.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари