Робския пазар в Русе

0
Повече от 20 години в града съществува черна борса за наемане на работна ръка
Повече от 20 години в града съществува черна борса за наемане на работна ръка Видео: БНТ 2

Земеделски производители от Пазарджишко излязоха на протест срещу изискването за сключване на еднодневни трудови договори. 

Според тях, за да спазят новия член от Кодекса на труда, те трябва да отделят повече средства – за служител, който да подготвя договорите на старта на работния ден, и счетоводител. Ако не бъдат чути, земеделците се заканват, че ще протестират на жълтите павета, съобщва БНТ 2.

Дали еднодневните трудови договори са добър вариант за хората, които досега са работили срещу ниски възнаграждения и нямат и година трудов стаж? Такъв е случаят, който представят колегите от Русе.

Повече от 20 години в града съществува черна борса за наемане на работна ръка, известна като “робския пазар”. Там хора, притиснати от немотия, продават труда си срещу по-ниско от нормалното възнаграждение, при голям риск за живота и здравето си и то без всякакъв договор с работодателя. Знаят ли те правата си и ще се възползват ли от въведения еднодневен договор?

Мъже от 20 до близо 60-годишна възраст застават всеки ден на познатото място по една от главните улици в Русе. Повечето -  без образование, без шанс за постоянна работа и само с по няколко левчета в джобовете. За да припечелят за насъщния, са готови да се захванат и с най-тежката работа.

На седмица един път, ако излязат 20-30 лева”, казва Веселин Георгиев и и добавя, че не подписва договори: “Не, няма такива работи, договори няма при нас.

Допитваме се до работодателя как стои въпросът с договорите – днес, утре, днес, утре, с други думи го няма”, добавя Хашим Хюсменов. “Най-важното да не се ударя някъде, да се пазя от работата, да няма злополуки”, отбелязва още той.

Възможност за легална работа на тези хора им дават еднодневните трудови договори в селското стопанство. Казват, че ще се възползват от нея, защото трудът ще е по-лек, и по-безопасен. В Русенско тази година има засилен интерес от страна на лозари и овощари за наемане на хора за един ден. Договорите са с над 300 повече от миналата година.

В Инспекция по труда са регистрирани 1045 от 23 земеделски производители. Не са констатирани досега наети лица без трудови договори в обработваемите площи”, казва Ирена Николаева – директор на Областна инспекция по труда – Русе.

От Инспекцията по труда припомнят, че санкцията за работодател, който е наел хора без трудов договор, е от 1 500 до 15 хиляди лева.

В подкрепа на хората с нарушени трудови права е националната кампания на синдикат КНСБ “Възстани за правата си”. Идеята на кампанията е да се съберат и обобщят най-честите случаи на нарушаване на трудовите, осигурителни и синдикални права на работниците и да се вдъхне кураж на хората да не се страхуват от работодателите си и да се борят за правата си.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари