РИОСВ - Русе: Водите в река Русенски Лом са в добро състояние

0
Направиха съвместна проверка от Регионална лаборатория – Русе, РИОСВ - Русе, БДДР и „ВиК“ ООД по сигнал за изтичане на оцветени води в реката
Направиха съвместна проверка от Регионална лаборатория – Русе, РИОСВ - Русе, БДДР и „ВиК“ ООД по сигнал за изтичане на оцветени води в реката Снимка: Dunavmost

Направиха съвместна проверка от Регионална лаборатория – Русе, РИОСВ - Русе, БДДР и „ВиК“ ООД по сигнал за изтичане на оцветени води в реката

Готови са резултатите от двете пробонабирания, взети през юни при съвместна проверка на Регионална лаборатория – Русе, РИОСВ-Русе, БДДР и „ВиК“ ООД по сигнал за изтичане на оцветени води в река Русенски Лом.

Първите проби са отпадъчни води, взети от точката на заустване, регламентирана в разрешителния документ на дружеството „ВиК“ ООД-Русе, експлоатиращо колектора в Западна промишлена зона. Пробите са изпитвани по показатели активна реакция (рН), температура, неразтворени вещества, химична потребност от кислород (ХПК) и биохимична потребност от кислород за 5 денонощия (БПК5). При анализа са отчетени минимални превишения по следените показатели, които не могат да повлияят на качеството на водите на реката. На ВиК-оператора са дадени предписания да осъществи по-строг контрол спрямо всички промишлени обекти, които заустват в канализационния колектор.

Вторите проби (повърхностно течащи води) са взети от две точки на река Русенски Лом - преди и след заустването на колектора.

Измерените стойности по показател разтворен кислород показват отлично състояние на водата. Резултатите по показатели активната реакция, електропроводимост и азот-нитритен съответстват на характеристиките за добро състояние на повърхностните води. По отношение на показатели БПК5, азот нитратен, общ азот и общ фосфор водите отговарят на изискванията за умерено състояние.

Според становището на Басейнова дирекция „Дунавски район“ (БДДР) резултатите от измерените концентрации на приоритетни вещества водното тяло е в добро химично състояние.

Анализът на водните проби e съгласно изискванията на специализирана наредба за характеризиране на повърхностни води и оценката на състоянието на водното тяло.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари