РИОСВ - Русе: През януари е имало 8 дни с превишения на фините прахови частици

0
Регистрирани са и повишени концентрации на азотни оксиди, въглероден оксид и бензен
Регистрирани са и повишени концентрации на азотни оксиди, въглероден оксид и бензен Снимка: Dunavmost

Регистрирани са и повишени концентрации на азотни оксиди, въглероден оксид и бензен

През месец януари АИС „Възраждане“ в гр. Русе е отчела 8 дни с превишена средноденощна (СДН) стойност за ФПЧ10 (50 µg/m3), като измерената максимална стойност е 69,54 µg/m3. Средномесечната концентрация на този атмосферен замърсител за месец януари 2022 г. е 44,57 µg/m3, съобщиха от РИОСВ - Русе.

За същия период на изминалата година са регистрирани два пъти по-малко дни (4) с превишения на СДН за ФПЧ10, с максимално отчетена стойност 71,94 µg/m3 и средномесечна концентрация за периода 30,61 µg/m3.

В дните с превишения на фините прахови частици, особено във вечерните часове са регистрирани и повишени концентрации на азотни оксиди, въглероден оксид и бензен. Това се дължи на използването на твърди горива за отопление в битовия сектор, което в съчетание с липсата на вятър, наличие на температурни инверсии водят до по-трудно разсейване и задържане на замърсителите в приземния слой на атмосферата.

За изминалата 2021 г. са регистрирани 28 дни с превишения на СДН за ФПЧ10 на годишна база, като е спазено изискването за максимален брой превишения на СДН за фини прахови частици до 35 на година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари