Русенци са дишали въздух с превишен прах близо половин месец

2
РИОСВ е регистрирала 12 дни с превишения на фини прахови частици в Русе през октомври
РИОСВ е регистрирала 12 дни с превишения на фини прахови частици в Русе през октомври Снимка: Facebook / За чисти въздух и вода в Русе

РИОСВ е регистрирала 12 дни с превишения на фини прахови частици в Русе през октомври

Автоматичната станция за контрол качеството на атмосферния въздух „Възраждане“ е отчела дванадесет дни с превишения на фини прахови частици (10 микрона) в Русе през октомври. С това дните с превишения на този атмосферен замърсител от началото на годината стават общо 27. Максимално измерената средноденонощна стойност на ФПЧ10 е била регистрирана на 13 октомври, като е отчетена концентрация от 63.12 микрограма на кубичен метър (μg/m³), при норма 50 (μg/m³).

Причините за превишенията през октомври са от различен характер - пренос на димни газове вследствие на недобросъвестни земеделски практики и пожари, пренос на пясък от пустинята Сахара, но основно се дължат на неизпълнение на предвидените мерки в общинската програма за качество на атмосферния въздух.

Законодателството е предвидило максимален брой дни с превишения на фин прах - до 35 в рамките на една календарна година. За община Русе тази норма е била спазена само през 2021 г. По тази причина тя е задължена да изпълнява Програма за качеството на атмосферния въздух 2021-2026 г., където са заложени мерки за достигане на нормите.

Замърсяването на въздуха с фини прахови частици 10 и 2.5 микрона са във фокуса на Европейската комисия и по препоръка на Световната здравна организация се обсъждат значително по-строги норми за този замърсител.

Фини прахови частици до 10 µm (ФПЧ10) са всички частици, преминаващи през размерно-селективен сепаратор, определен съгласно референтния метод за вземане на проби и измерване нивата на ФПЧ10, с 50 % на ефективност на задържане при аеродинамичен диаметър на частиците до 10 микрона. Този показател се контролира в ДОАС (диференциална оптична атомно-абсорбционна спектрофотометрия) системата на гр. Силистра и в АИС „Възраждане“, тъй като на територията, контролирана от РИОСВ-Русе са обособени два Района за оценка на качеството на атмосферния въздух - гр. Русе и гр. Силистра.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    12
    Димитър Петров
    Последното ми пътуване до град Русе бе по време на тазгодишните коледни празници. Както казват „по Коледа стават чудеса”, понеже в тези дни атмосферният въздух в град Русе ми напомни за този от родната ми подбалканска махала! В тази връзка, искам да успокоя инж. Цонка Христова, че не е нужно „специализирано законодателство, уреждащо мониторинга на миризми ...” (Писмо на РИОВС-Русе, изх. № И – 5153, 12.12.2023г.). Също така, не искаме от РИОСВ да внедри т.н. „електронен нос” на компанията Peratech за идентифициране на опасни химикали във въздуха, а професионално и почтено отношение към гражданите на Русе.
  • 2
    11
    Александър
    Всички, оглавилили РИОСВ след 90-та, трябва да бъдат уволнени дисциплинарно и лишени от пенсий и трудов стаж!
  • 9
    10
    Пенчева
    Действително нито думичка от Пенчо Милков на закриване на предизборанта му кампания я зала Канев относно чистотата на въздуха. Иначе хвалби и то за социалната сфера от един дебел плужек колкото щеш. Лицемерието на тези хора е безкрайно, но за жалост тях ги избират плиткоумни и реторградни пенсионери, които са свикнали да гласуват по еднакъв начин в няколко избора поред. Същите преизбирха на два пъти и уродливото джуджде Пламен Стоилов, както и мафиотите Калчев и Йотов преди това, а също ин "стопанката на Русе", дето прави струва, ама все се намърдва отново в общинския съвет- Елеонора Николова. Изобщо русенци са също като овцете или като развалена латерна. Вместо да се замислят след като очевидно нищо не се прави по най-наболелия проблем на града, нека тогава се избере друг човек или пък изобщо да не се гласува, докато се намери по-достоен кандидат.
  • 4
    9
    до Сергей от 1
    Сензор 1 - MQ-135 (летливи газове / общо качество на въздуха) - https://quartzcomponents.com/products/mq-135-air-quality-gas-sensor-module Сензор 2 - Sharp GP2Y1014AU (https://www.reichelt.com/be/en/developer-boards-optical-dust-sensor-gp2y1014au-ard-sens-dust-p253657.html) - датчик за фин прах (2.5 микрона) Сензор 3 - комбиниран датчик Bosch BME680 с допълнителен датчик за CO2) - температура, влажност, налягане, качество на въздуха. Като цялата тази простотия се чете от Pi ZeroW , това е контролера. Ако искаш съвет, то вместо посоченият дачик за ФПЧ , вземи за промишлено запрашаване, защото посоченият зашкалва от нещото, което дишаме в Русе. Иначе серията MQ има сензори и за други вещества. Други въпроси?
  • 7
    8
    Нисуфчанин
    На Нисуфффу само патките и уфците вдигът малку прах къто съ прибирът и съм си дубре. А в Русито съм уставил бол прах тъй да съ надишъти убаво.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари