РИОСВ - Русе откри кой замърсява река Русенски лом

0
Фирмите трябва да изградят локални пречиствателни съоръжения
Фирмите трябва да изградят локални пречиствателни съоръжения Снимка: Dunavmost

Приключи инвентаризацията на обектите в Западна промишлена зона (ЗПЗ) на град Русе.

Тя е осъществена съвместно с представители на „ВиК“ ООД, през месеците октомври и ноември, информираха от РИОСВ - Русе.

Инвентаризацията е разпоредена от директора на РИОСВ - Русе заради зачестили сигнали за изтичане на оцветени води в река Русенски Лом през летните месеци.

При извънредните проверки е установено, че  част от помещения, на  площадките на бившите предприятия „Тих труд-Русе“ ЕООД, „Славянско изкуство”, „Малки трактори“, „Дунавия“, „Бор“ Дунавска коприна“, „Руболт“ и „Площадка специални телове и гвоздеи“, са отдадени под наем на фирми, с разнородна  дейност. Част от тях, при осъществяване на дейността си формират оцветени отпадъчни води. Такива са производства на бои в органичен разтворител и на водна основа, производство на кори за яйца и опаковки от велпапе, печатна база  и др. В рамките на инвентаризацията на оператори в ЗПЗ са дадени предписания за изграждане на локални пречиствателни съоръжения, за преустановяване заустването на производствени отпадъчни води в битовата канализация и сключване на договор с „ВиК“ ООД - Русе

На ВиК са предадени всички съставени протоколи. Дружеството  следва да извърши допълнителни проверки за привеждането на дейността на  новоустановените фирми съобразно изискванията на Закона за водите, тъй като е оператор на градската канализационна мрежа, част от която е колектор „Трети март“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари