Режат парите на общинските съветници, ако не участват активно в гласуването

4
Това предвижда проект за промени в Правилника на Общински съвет - Русе
Това предвижда проект за промени в Правилника на Общински съвет - Русе Снимка: Facebook / Рена Стефанова

Това предвижда проект за промени в Правилника на Общински съвет - Русе

Общинските съветници да получават възнаграждение за участието си в заседание на Общински съвет - Русе, само ако са участвали в гласуването на поне 2/3 от разглежданите предложения. Ще се счита за необосновано, ако общинският съветник без основателна причина не упражни правото си на глас на част от точките съдържащи се в дневния ред на съответното заседание.

Това гласи докладна, внесена от председателя на временната комисия за проект за Правилник за организацията и дейността на Общински съветРусе Рена Стефанова. Ето какво предвиждат тези промени:

"Сега действащият Правилник за организацията и дейността на Общински съветРусе, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация /Правилника/, е изменен последно през април 2022 година. В хода на неговото прилагане е констатирана необходимост от изменения на някои норми, които ще доведат до по-добра организация на работата на съвета, на неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация, както и до постигане на прозрачност в по-голяма степен. Настоящият проект предвижда редица изменения в тази насока. В сега действащия Правилник при произвеждане на избор за председател на Общинския съвет в чл. 11, ал. 3 е регламентирано, че вотът се счита за действителен, и когато в плика са намерени две и повече бюлетини, стига те да са за един и същ кандидат, като тези бюлетини се смятат за една. Предложението е алинея 3 да се отмени. При установяване на две или повече бюлетини в един плик, вотът ще се счита за недействителен. Тази промяна ще доведе до прозрачност в избора за председател на Общинския съвет и ще се избегне манипулиране на вота.

На следващо място, в чл. 22 и сл. се съдържа правната уредба касаеща възнагражденията, които общинския съветник следва да получи за участието си в заседанията на общинския съвет и на неговите комисии. Едно от задълженията на всеки общински съветник е да присъства на заседанията на общинския съвет. Необосновано е получаване на възнаграждение, в случаите, в които, общинският съветник без основателна причина не упражни правото си на глас на част от точките съдържащи се в дневния ред на съответното заседание. С оглед на което се налага промяна в нормативната уредба, като се предлага общинският съветник да получава възнаграждение ако е гласувал най-малко за 2/3 от точките в дневния ред.

В разпоредбата на чл. 50, ал. 3, е регламентирано, че участващите в заседанията на комисиите са длъжни да не разпространяват сведенията, станали им известни по време на заседанията и отнасящи се до личния живот и доброто име на гражданите. Тази хипотеза е неприложима в случаите, когато се разглеждат предложения в открити заседания на комисиите. Подобно задължение можа да бъде вменено на общинските съветници единствено в случаи, които обосновават провеждане на заседанието при закрити врата. С цел прецизиране на правната норма се предлага да се внесе уточнение, като се поясни, че обстоятелствата посочени в ал. 3 на чл. 5 се прилагат за заседания на комисиите, проведени при закрити врата.

На следващо място, публичността на вземане на решения и възможността на общинските съветници и граждани да вземат участие в работата на Общинския съвет, не следва да бъдат ограничавани, чрез съществуването на възможност за включване на проекти за такива в дневния ред на заседанието на ОбС извънредно при общата формулировка „други обществено значими въпроси“. В сега действащия Правилник, това е регламентирано в чл. 63, ал. 2, т.3. Предлага се т. 3 да отпадне изцяло, а т. 2. от същия член да бъде редактирана, като думата „законосъобразен“ бъде заличена.

Равнопоставеността на отделните субекти изисква лимитът на изказванията на всеки от тях да бъде ясно определен и лимитиран пропорционално. Предлага се изказванията на кмет или на посочен от него представител на общинска администрация, на кметовете на кметства и кметските наместници да бъдат ограничени в рамките на 5 минути. Към момента в сега действащия Правилни, такава регламентация липсва.

Друга промяна предвижда прецизиране на текста на чл. 76, ал. 7, с оглед избягване на противоречивото й тълкуване. Предлага се в изречение второ думата „изказвания“ да бъде заменена с думата „изявления“.

На следващо място, чл. 79, ал. 3 от Правилника допуска по едно и също изказване да бъдат правени най-много до 2 реплики. Предложението е броят на репликите да бъде увеличен на 3. Тази промяна ще доведе до подобряване взаимодействието, както с общинската администрация, така и между общинските съветници, тъй като ще осигури възможност за по-изчерпателно решаване на възникналите спорове в хода на дебата.

Всички тези промени целят подобряване организацията на работата на общинския съвет и взаимодействието му с общинската администрация.

Следващата причина, която налага приемане на предлаганите изменения в Правилника е привеждането му в съответствие с нормативните актове от по-висока степен. Пример за това е изцяло новият Законът за противодействие на корупцията, обнародван в бр. 84 на ДВ, в сила от 06.10.2023 г. В тази връзка следва да бъде променено наименованието на постоянната комисия към Общинския съвет по чл. 49, ал. 2 от ЗПК. Тези промени целят привеждане на нормите на Правилника в съответствие с действащото законодателство.

На следващо място, предлага се всички актове на Общинския съвет да бъдат публикувани на интернет страницата на съвета в свободен формат, като по този начин ще се осигури по-лесна достъпност до тях, но и прозрачността в работата на съвета в по-голяма степен".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    6
    До 4
    Единственото ясно е, че ти си надупена ДеБилна ПеПеруга тоест от същата порода като тази чубра на снимката!
  • 5
    5
    Това е
    Прах в очите на хората, защото ще има едно гласуване, та ум да ти зайде. Боклуци!
  • -3
    4
    До 2
    Явно е, че ти си прост и невеж БСПедераст!
  • 1
    3
    До 2
    Това е докладна на г-жа Рена Стефанова от ПП. Чети по-внимателно, а не на Пенчо!
  • -9
    2
    bebo
    Добра идея на Пенчо.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари