Регионалният исторически музей в Русе увеличава посетителите си

1
За изминалата 2022 година през музейните пространства са преминали 78 672 души
За изминалата 2022 година през музейните пространства са преминали 78 672 души Снимка: Facebook / Регионален исторически музей Русе

За изминалата 2022 година през музейните пространства са преминали 78 672 души

Увеличаване на посещаемостта в обектите си отбелязва Регионален исторически музейРусе през 2022 година в сравнение с 2021 година. За изминалите 12 месеца от годината през музейните пространства са преминали 78 672 души, което е с 25 744 души повече в сравнение с 2021 г. и с 43 652 повече от 2020 г. Може да се каже, че цифрите от 2022 година вече се доближават като показатели до времето преди ограниченията, налагани заради COVID кризата. През 2019-а г. обектите на русенския музей приеха 79 062 души, но още през следващата година пандемията ги редуцира до 25020 души – цифра, обичайна за периода 2003 - 2004 година.

Въпреки че посетителският поток постепенно започна да възвръща обичайния си интензитет от преди пандемията, характерът му вече е различен. Прави впечатление, че и през 2022 година музейните обекти разчитат основно на родните туристи, нещо, което бе характерно и през 2021 година. Чуждестранните групи са едва 18% от всички посетители на музея. Разликата е доста чувствителна в сравнение с 2019-а година - годината, непосредствено преди пандемията, когато чуждестранните гости на музея са били 30%. Ниските показатели на туристите от чужбина се дължат на несигурността след здравната криза, както и страхът, който тя поражда у пътуващите. Въпреки че обстановката в много страни през 2022 година вече е стабилна, хората все още колебливо планират пътувания на далечни дестинации още повече, че резервациите с туроператорите се правят от предходната година - 2021-а година не дава яснота по отношение на развитието на ситуацията с COVID, поради което и заявките на туристическите групи са ограничени.

Графикът на круизните кораби, с които предимно чуждестранните туристи пристигат по Дунав, е свит през 2022 година и заради рефлексиите на COVID, но и заради ниските нива на реката, които също доведоха до отмяна на групи. Други туристически агенции, с които русенският музей си сътрудничи активно, все още не са възобновили активната си дейност и през изминалата година изобщо отсъстват от работния график на музея – част от тях осигуряваха многобройни групи от японски и китайски туристи основно за Ивановски скални църкви. Сега те отсъстват.

Въпреки липсата на упоменатите групи, статистиката показва, че експозициите постепенно възвръщат обичайния си ритъм на живот по отношение на броя посетители, преминали през тях, но разчитат основно на родния туризъм. През 2022 година българските граждани в русенския музей са били 60 420 души, като най-голям е делът на индивидуалните посетители – 25 556 души. След тях се нареждат пенсионерите – 8596 души. Учениците, посетили обекти на музея през предходната година, са 19371 – 24%. Преобладаващата част от тях пристигат в музея със семействата си, по програмата „Русезнание“ или по линия на Националната програма „Музеят като образователна среда“. Другата част са привлечени от музейни проекти, работилници и трите издания на „Лято в музея“. Посочените данни за присъствието на подрастващи не включват мащабни събития като Нощ в музея, Детска нощ в музея, Международна нощ на прилепите, Международния ден на лешояда, които традиционно привличат множество деца в музейните пространства.

Експозицията с най-голям брой посетители през 2022 г. отново е Екомузей с аквариум – 19 143 души, а след него се нарежда обектът на ЮНЕСКО - Ивановски скални църкви с 16 835 души. С устойчив брой гости през годините, тази също, е Историческият музей. Високи показатели през последните години бележи Средновековният град Червен. Това се дължи както на добрата локация на обекта – в красивата долина на Русенски Лом, така също и начина на презентация на културното наследство – увлекателни разкази, нови интерпретационни табели, инструменти за визуализация от ново време. Средновековният град Червен е и действащ археологически обект, което осигурява на посетителите пряк досег и знания за новостите в теренните проучвания на територията. В неговите предели се проведоха джаз и класически концерти, Фестивал на обредния хляб, които привличат разнообразна аудитория.

Високи са и показателите на посетителския интерес и към Пантеона на възрожденците след неговото цялостно обновяване и внедряването на 360 градусова мултимедия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари