Близо 41 000 души са посетили Историческия музей в Русе

0

40 733 посетители са преминали през експозициите на Регионален исторически музей – Русе през първите шест месеца от 2016 година.

Цифрите сочат, че най-голям интерес предизвиква Екомузей с аквариум. За първото полугодие през експозиционните му зали са преминали 9 948 човека, от които 4 706 ученици. Това са предимно групи от градовете Силистра, Тутракан, Плевен, София, Добрич, Казанлък, Горна Оряховица, Търговище, Кубрат, Севлиево, Попово, Трябна , Алфатар, Разград, Сливен и др. Индивидуалните посещения в Екомузей с аквариум са повече от 3 600.

Изключително висок е интересът към Национален археологически резерват Ивановски скални църкви, който е под закрилата на ЮНЕСКО. За първите шест месеца от годината от там са преминали 7 669 туристи ( с 1 495 повече в сравнение с 2015 г.) като 34% от тях са чужденци. Това са предимно организирани групи от Австрия, Германия, Румъния, Япония, Франция, Тайланд, Белгия, Дания, Холандия, Великобритания, Финландия, САЩ, Турция, Испания.

Археологическият резерват „Средновековен град Червен” отчита 5 724 посещения за първото полугодие на 2016 г. Данните сочат, че силен интерес към обекта проявяват ученици и студенти – повече от 3000 на брой. Висок е делът и на индивидуалните туристи -  1 107.

Голям брой туристи преминават и през залите на Историческия музей на пл. „Батенберг” 3 – повече от 4 600. Това са ученици, индивидуални посетители и организирани групи от България и чужбина. Висок ръст на посещаемост традиционно отбелязват обектите Пантеон на възрожденците и Музей на градския бит – съответно по 4 315 и 3 271 човека за първото полугодие. Висок остава делът на посетителите и в Къщата музей „Баба Тонка”. През месец юни 2016 г. през експозицията са преминали 1180 човека, с което обектът изпреварва по посещаемост Къща музей „Захари Стоянов”, Пантеон на възрожденците и „Сексагинта Приста”. През първата половина на 2016 г. над 1 500 посетители отчитат и римската крепост „Сексагинта Приста” и Къща музей „Захари Стоянов”.

И през първото полугодие на тази година Регионален исторически музейРусе продължава своята активна дейност в посока на привличане на посетители от различни възрасти и с различни интереси. Поредицата от инициативи, насочени към подрастващите, имат за цел да приобщят децата към музейните пространства, да популяризира историческото минало и да съхранят местната културна памет. За шестте месеца на 2016 г. е проведена тридневна работилница за деца „Музейни приключения”, „Великденски екопъзел”, „Лято в музея”, „Театрална ваканция в музея”, „Детска нощ в музея”, „С татко в музея”, уроци и състезание по „Русезнание”, занятията на Професионално ателие „Културно-историческо наследство и археология”. Организирани са също поредица от презентации, представящи дейността на русенските археолози, проведени са няколко феминистични разходки, очертаващи местата на памет, свързани с изявата на жени – видни русенки. И тази година Сдружение „Чигот”, съвместно с Регионален исторически музейРусе, проведоха средновековен фестивал на крепостта Червен, който традиционно се радва на голям интерес от жителите и гостите на региона. Събитията, включени в програмата на „Тринайста тъмна нощ в музея” събраха повече от 2 400 човека само за осем часа. В Историческия музей гостува проф. Франсоа Руег от университета във Фрибург, Швейцария. Той изнесе лекция за музейните колекции – тяхното обработване, интерпретиране, опазване и представяне. В края на юни се проведе и двудневна научна конференция „CAMERA DANUBIANA – ОБРАЗИ НА ГРАДОВЕТЕ В СТРАНИТЕ ПО ДУНАВ” по проект  „Дигитализация на визуални документи – споделяне на знание и интерпретация на наследството“ на Регионален исторически музей – Русе с подкрепата на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух” и ВН - социален проект на Еконт, в рамките на конкурс „Знание и растеж“.

През първото полугодие на годината са открити осем изложби.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари