Реакциите на световните лидери относно ситуацията в Русия

1
Светът следи внимателно случващото се в Руската федерация
Светът следи внимателно случващото се в Руската федерация

Светът следи внимателно случващото се в Руската федерация

Украинският президент Володимир Зеленски коментира бунта на основателя на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин, като предупреди, че продължаването на войната в Украйна ще доведе до още по-голям хаос в Русия, съобщава ВВС.

Всеки, който избира пътя на злото, унищожава себе си. Русия дълго време прикриваше с пропаганда своята слабост и глупостта на своето управление. А сега хаосът е толкова голям, че никаква лъжа не може да го скрие“, заяви украинският лидер.

Според него слабостта на Русия е очевидна.

И всичко това е един човек, който отново и отново ни плаши с 1917 г., макар да не е способен на нищо друго. Слабостта на Русия е очевидна. Пълномащабна слабост. И колкото по-дълго Русия държи войските и наемниците си на наша територия, толкова повече хаос, болка и проблеми ще си навлече по-късно“, предупреди още Зеленски.

"Всичко в Русия тепърва започва", заяви в Twitter помощникът на президента Михайло Подоляк. "Разделението между елитите е твърде очевидно. Да се съгласяваме и да се преструваме, че всичко е наред, няма да се получи".

Главата на Руската православна църква Патриарх Кирил призова онези, които са готови да използват оръжие срещу своите братя, да се вразумят.

Патриарх Кирил призова за запазване на единството, подкрепи усилията на държавния глава Владимир Путин за предотвратяване на сътресенията.

Великобритания

Министър-председателят Риши Сунак заяви, че Великобритания и нейните съюзници „следят отблизо ситуацията“ в Русия, като призова „всички страни да бъдат отговорни и да защитават цивилното население“.

Ние сме в контакт с нашите съюзници, тъй като ситуацията се развива. По-късно днес ще разговарям с някои от тях и най-важното е всички страни да се държат отговорно“, заяви британският лидер пред ВВС.

Италия

Премиерът на Италия Джорджа Мелони следи отблизо събитията в Русия, съобщиха от кабинета ѝ. Министърът на външните работи призова италианците, живеещи там, да бъдат предпазливи, съобщи АФП.

"Министър-председателят Джорджа Мелони следи отблизо събитията, които се случват в Русия и които показват как агресията срещу Украйна предизвиква нестабилност и в самата Русия", се казва в изявление на нейния кабинет.

В Twitter министърът на външните работи Антонио Таяни заяви, че за момента няма притеснения за италианците, живеещи в Русия, но заяви, че те са "посъветвани да бъдат предпазливи".

Въпреки исторически топлите връзки на Италия с Москва, коалиционното правителство на Мелони изпрати оръжия и помощи в помощ на Украйна, като в същото време твърдо подкрепи западните санкции срещу Русия заради инвазията ѝ миналата година.

ЕС

Европейският съюз смята случващото се в Русия около Евгений Пригожин за вътрешен за Русия въпрос, заяви говорител на Европейската комисия.

ЕС смята случващите се в момента събития за вътрешен за Русия въпрос. Наблюдаваме ситуацията“, заяви той.

Франция

Еманюел Макрон следи отблизо ситуацията в Русия, след като наемническата група "Вагнер" започна въоръжен бунт срещу силите на Кремъл, съобщиха от канцеларията на френския президент.

"Президентът следи ситуацията много внимателно. Оставаме фокусирани върху подкрепата за Украйна", цитира АФП изявлението на Елисейския дворец.

Германия

Правителството на Германия също наблюдава внимателно събитията, съобщи говорител на канцлера Олаф Шолц. Германското външно министерство призова пътуващите в Русия да не посещават центъра на Москва, както и южния град Ростов поради събитията, които се развиват в страната от снощи. Хората трябва да стоят настрана от военните обекти и да следват безпрекословно разпорежданията на руските сили за сигурност, допълват от Берлин.

Полша

Полският президент Анджей Дуда е провел спешни консултации с премиера и представители на министерството на отбраната заради събитията в Русия. Варшава следи събитията в Русия "постоянно".

"Поради ситуацията в Русия тази сутрин проведохме консултации с министър-председателя и Министерството на отбраната, както и със съюзниците. Развитието на събитията отвъд нашата източна граница се следи непрекъснато“, написа Дуда в "Туитър".

САЩ

Администрацията на президента на САЩ Байдън също наблюдава внимателно ситуацията в Русия във връзка с групировката "Вагнер".

"Наблюдаваме ситуацията и ще се консултираме със съюзници и партньори относно това развитие“, каза пред NBC News Адам Ходж, говорител на Съвета за национална сигурност.

Естония

Правителството на Естония затегна мерките за сигурност по границата си с Русия и призова гражданите си да не пътуват за съседната държава. Естонският премиер Кая Калас увери сънародниците си, че "пряка опасност" за самата Естония няма.

"Хаотичното сриване" на Русия означава, че "сега е моментът“ за победа на Украйна, заяви в Брюксел литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис.

"В продължение на 100 години литовците са живели на ръба на бруталната бандитокрация на Москва, знаейки, че е само въпрос на време преди следващата хаотична имплозия", посочи той в отговор на събитията в съседна Русия.

Източници: БГНЕС и БНР

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари