РДНСК проверява мълниезащитната система на стадион „Дунав“

0
Спортният комплекс е отдаден за стопанисване на концесионер
Спортният комплекс е отдаден за стопанисване на концесионер

Спортният комплекс е отдаден за стопанисване на концесионер

Съвместна проверка между Регионалната дирекция за национален строителен контрол и Община Русе ще бъде извършена днес в спортен комплекс „Дунав“. Представители на компетентния орган - РДНСК, на концесионера, общински и външни експерти ще проследят за наличието, поддръжката и функционирането на инсталации за мълниезащита на мястото, където снощи при трагичен инцидент почина дете, а друго е в тежко състояние в болница. Те бяха поразени от мълния на едно от тренировъчните игрища на комплекса.

С договор от 2018 г., сключен при предишното управление на Община Русе, спортният комплекс е отдаден за стопанисване на концесионер. Тъй като той представлява строеж от трета категория, съгласно нормативната уредба за изправността и безопасността му следи РДНСК.

Информация за задълженията на етажните собствености ще бъде спусната от местната администрация и до домоуправителите на територията на общината.

Правилата за защита от мълнии са уредени в наредба на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, приета през 2010 г. Държавата обаче не е създала структура, която да я прилага. Задължението по спазването е поверено изцяло на собствениците и ползвателите на сгради, в случая на концесионера на спортното съоръжение. Те са натоварени с отговорността за поддържането на мълниезащитните уредби.

Община Русе ще осигури психологическа подкрепа на роднините и близките на двете деца, както и на съотборниците им от ФК „Дунав“. Към настоящия момент по информация на завеждащия интензивното отделение на УМБАЛ „Медика“ състоянието на второто пострадало дете остава тежко. То е поставено на апаратна вентилация и е в медикаментозна кома.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -4
    21
    нда,
    ако не искаш да разберат колко си глупав, не се обаждай! Дънинг и Крюгер доволно потриват ръце!
  • 3
    20
    ГЕРБ
    Доктора е от ГЕРБ, РДНСК са от гЕРБ, инспекцията по труда са от ГЕРБ, всички директори на учлища са от гЕРБ, за прокуратурата и съда незнам. РДНСК не са изисквали мълниезащита от нито един обект, а те са органът задължен да спазва законът. Единствено новите жилищни блокове го спазват, всички остнали минават метър в РДНСК, защото служителите им са некомпетентни но са от ГЕРБ.
  • 6
    19
    Диетолог
    ДЕБЕЛОГЪЗИТЕ Държавни служители се захванали да работят. Алоооу. Ако сте в частният сектор, ще бъдетете уволнени и натирени още в първия Ви работен ден. Аааанадънму?
  • 7
    18
    НПО "да го духа герб"
    Ако има високи гръмоотводи около терена вероятноста мълнията да удари тях а не средата на терена е хиляда пъти по-голяма. А тези проверки са пудра по плебейските мозъци. Обектът е гербаджийски и няма да се случи нищо особено. Моя дядо лека му пръст, казваше, че където е падала мълния ще падне и пак.
  • -4
    17
    Митко Манафов
    Няма как да се осигури пълна мълниеносна защита на стадион! Мълнията е треснала в средата на стадиона-гръмоотвод ли да има и там? Я сега да се поупражняваме в плюене и на концесионера и треньора, може и на арменският поп да се оплачем.Природа е това!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари